RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Тактика у росіян "прекрасна": що кажуть захисники Маріуполя про бої та деблокаду

Окупаційні війська РФ спеціально зрівнюють населені пункті із землею, щоб українським військовослужбовцям у Маріуполі не було де ховатися від постійних обстрілів та бомбардувань.

Про це в інтерв’ю "Радіо свобода" розповіли захисники, які тримають оборону у Маріуполі.

Командир 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський заявив, що у портовому місті наразі критична ситуація через брак боєприпасів, їжі, медикаментів та води. За його словами, у Маріуполі понад 500 поранених українських бійців, які потребують якісної медичної допомоги.

"Багато хлопців потребують операцій. Вони у підвальних сирих приміщеннях гниють. Рани не загоюються, обробляти їх нічим", - додав Волинський.

Штурм Маріуполя, за словами військовослужбовців, окупанти здійснювали з двох напрямків. У середині березня ЗС РФ прорватися в центральну частину міста із заходу, а інші загарбники підійшли до "Азовсталі" зі сходу.

Окрім бійців "Азова", морських піхотинців із 36-ї бригади, нацгвардійців і прикордонників, у Маріуполі також тримають оборону і місцеві поліцейські. Михайло Вершинін серед тих бійців, які перебувають на території "Азовсталі". За його словами, ЗС РФ зрівнюють з землею будинок, вулицю, квартал, в якому перебувають захисники міста, щоб у військовослужбовців не було місця, аби сховатися від постійних обстрілів.

"Тобто в них суттєва перевага в авіації, суттєва перевага в артилерії. З того, що запам’ятовується: їде танк по вулиці і стріляє по усіх будинках, які розташовані на одному і на іншому боці. Він підозрює, що там може перебувати гранатометник і стріляє туди. Незалежно від того, є там мирні жителі, немає там мирних жителів. Відбувається такого роду штурм", - продовжив Вершинін у спілкуванні із журналістами.

Офіцер резерву армії оборони Ізраїлю Віктор Верцнер зазначив, що на сьогоднішній день деблокада Маріуполя військовим шляхом малоймовірна. Це пояснюється тим, що передові позиції ЗСУ та "Азовсталь" розділяє 120 кілометрів відкритої місцевості. Подібна військова операція, як попереджає Верцнер, потребує величезної переваги над противником у живій силі і техніці.

Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар в інтерв’ю журналістам додав, що штурми росіян підтримуються з артилерії та бойових кораблів. По території "Азовсталі" ЗС РФ не припиняють наносити авіаудари.

"Коли в тебе є чітко визначений фронт, тил – це одне, тому що є підвіз свіжих сил, боєприпасів, продовольства і так далі. То воюючи на 360 градусів – це зовсім, зовсім інше ведення бойових дій, воно набагато складніше і набагато виснажливіше. І психологічна втома, і виснаження, і ресурси – вони все-таки вичерпуються", - резюмував військовослужбовець.

Раніше ми розповідали, що у Великодню неділю ЗС РФ не забезпечили режим припинення вогню та зірвали евакуацію з Маріуполя.