RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

"Допитували" по 2-3 рази на день: українці розповіли, як рашисти катували їх у полоні

Після проведення обміну військовополоненими між Україною та країною-терористом Росією українці розповідають про нелюдські умови та катування, які вони пережили в російському полоні. Наших військових та навіть цивільних залишали лежати на морозі по кілька діб, амптупували кінцівки та не надавали жодної медичної допомоги важкопораненим, що суперечить усім нормам міжнародного гуманітарного права.

Про це повідомила Уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова.

"Українські громадяни після повернення в Україну в порядку обміну розповідають про приниження та нелюдські умови утримання у російському полоні. Серед визволених є важкопоранені, з сепсисом, ампутованими кінцівками", - написала вона.

Під час захоплення у полон росіяни забирали в українців чоботи, наповнювали їх водою і знову взували, після чого українських полонених змушували лежати обличчям до землі на морозі по три-чотири дні.

Далі з обмороженими кінцівками та зав’язаними очима українців переправляли до російських таборів, потім до СІЗО № 1 - тюрми російського міста Курськ, де їм не надавалася жодна медична допомога.

"Українців одягали в форму полонених, підстригли волосся, катували, змушували вчити патріотичні російські пісні та виконувати їх для своїх наглядачів. Допити відбувалися два-три рази на день, після чого чоловіків жорстоко били, а згодом змушували підписати документи про те, що з ними добре поводилися", - зазначила Денісова.

Однак, це не весь цинізм росіян. Вони вирішили обміняти важкохворих, з ампутованими внаслідок обморожень кінцівками та пальцями ніг, і через відсутність карет швидкої допомоги, окупанти везли на їх обмін протягом п'яти годин на вантажних залізничних платформах.

"Захоплюючи у заручники мирних мешканців, російські окупанти порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема статті 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згідно з якою категорично забороняється безпідставне затримання цивільних заручників. Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України", - закликала Уповноважена з прав людини.

Як повідомлялось, Україна провела обмін полоненими та повернула додому 45 українців.