RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Схрестили броньований тягач і літак: ЗСУ завдали по ворогові удару з унікальної техніки, відео

У інтернет-мережі з'явилося відео, де показано, як українські військові використовували імпровізовану реактивну систему залпового вогню – на шасі МТ-ЛБ було встановлено два блоки для запуску некерованих авіаційних ракет типу С-8.

Відповідні кадри опублікував Ukraine Weapons Tracker у Twitter.

Ракетна установка B-8M1 ставиться на літаки Су-17, Су-24M, Су-25, Су-30, Су-33, Су-34, Су-35, МіГ-21, МіГ-27, МіГ-29СМТ, МіГ-29K, МіГ-35, Як-130

Є версія, що цю імпровізовану РСЗВ для відстрілу авіаційних ракет відкопали у старих запасах ЗСУ або "Укроборонпрому".

У відкритих джерелах йдеться, що у 2015-2016 роках у вигляді експерименту було створено п'ять таких РСЗВ на базі МТ-ЛБ. Для першого випробування використовували шасі від ЗРК "Стріла-10", блоки з некерованими ракетами встановлювалися замість ПУ із зенітними ракетами.

Від подальших подібних експериментів вирішили відмовитись, оскільки такі РСЗВ з дальністю стрілянини всього до 4 км не приносили потрібного результату в умовах тодішньої "позиційної війни" на Сході України.

Але кадри показують, що як шасі використовується саме МТ-ЛБ, блоки для запуску некерованих авіаційних ракет прикріплені жорстко.

Можна припустити, що цей РСЗВ насправді міг бути трофейним, і належав до одного з формувань "1-го та 2-го армійського корпусів" бойовиків на тимчасово окупованому Донбасі.

Раніше в Україні розпочали виробництво багі для армії.