RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

В Україні орудують команди російських мародерів: шукають у музеях золото скіфів

Російські окупанти продовжують обкрадати національне надбання України, займаючись систематичним крадіжкою скіфського золота з українських музеїв. Міжнародна група науковців та експертів із цифрових технологій, що відстежує крадіжки, виявила групу фахівців, яка займається контрабандою цінних історичних артефактів з України до Росії.

Про це пише Тhe Guardian.

"Зараз є дуже вагомі докази того, що це навмисний крок Росії, коли певні картини та прикраси були спрямовані та вивезені в Росію", - сказав антрополог Брайан Деніелс.

Його колеги з лабораторії в американському штаті Вірджинія відслідковували пограбування та знищення культурних цінностей в Україні з початку вторгнення Росії на українську територію та знайшли закономірності у злочинах. А саме – слід крадіжок, здебільшого, зосереджений на скіфському золоті, які створили племена території Центральної Азії та Східної Європи, колись відомої як Скіфія.

"Українці, звичайно, теж дуже зацікавлені в тому, щоб ми склали список вкрадених речей... Можливо, все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни, маючи на увазі законне володіння Росією усіма їхніми експонатами", - сказав Деніелс.

Дослідники з'ясували, що перед тим, як украсти експонати, окупанти загрожують допитами музейних зберігачів та доглядачів в Україні.

"Ми все більше турбуємося про музейних працівників та співробітників служби безпеки, особливо коли вони опиняються в тилу росіян”, - зазначив він.

Нагадаємо, в археологічному музеї міста Харкова вперше показали золоту скіфську діадему, вік якої понад 2,5 тисячі років.