RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Радили вчинити суїцид: парамедик "Тайра" розповіла про брехню рашистів та моторошні умови у полоні

Український парамедик Юлія Паєвська з позивним "Тайра", звільнена нещодавно з російського полону, розповіла про умови утримання українців у Донецькому СІЗО та про те, що рашисті постійно брехали їй.

Про це вона повідомила в інтерв'ю DW.

"Мені багато чого говорили, але все було брехнею. Справа у тому, що ворогу вірити не можна. Все, що вони казали, було або спотвореним, або повною брехнею. Мені казали, що є якась підтримка, що за мене багато людей щось кажуть, але це було перекручено, так само як і їхні звинувачення щодо мене, щодо наших військових - все перекручується. Вірити взагалі не можна. Дуже всіх прошу: фільтруйте інформацію від росіян, від "ДНР" і "ЛНР". З того, що ви можете почути, 99 відсотків брехні”, - зазначила Юлія.

Ставлення до парамедика у полоні біло страшне.

"Я за весь час не мала не те що якихось комфортних для жінки речей, я не мала нічого. У чому я була - це один комплект білизни, одні штани, кросівки і трошки одягу, і все. Все інше у мене відібрали, я нічого не мала. Мені не надали ані телефонного зв'язку, ані медичної допомоги. Один раз пізніше фельдшерка мені допомогла, і це було дуже достойно, але одного разу. Я не говоритиму про тортури і психологічний вплив, хоча він був страшенний, допоки не завершиться слідство”, – розповіла Юлія.

У Донецькому СІЗО, де її тримали останнім часом, лишилося дуже багато наших полонених.

"Ставлення жахливе. Годують більш менш, померти з голоду не вийде. Але в останній тиждень нам навіть мила не дали. Тобто у камері 22 жінки, камера три на шість метрів, десять ліжок. Інші також не мали жодної інформації про свою сім'ю та дітей. Їхній психологічний стан був просто жахливим. Але більшість з них трималися дуже достойно. Це були українки з лав Збройних сил та Нацгвардії, там були дівчата з "Азову", і були також цивільні. Там діє система "фільтрації", тобто вони беруть держслужбовців і перевіряють на співпрацю з "окупаційними військами". Коли мені висунули обвинувачення, а це розстрільна стаття, абсолютно бездоказово, я була дуже здивована. Я казала, що я просто виконувала свою присягу, я давала присягу народу України і я діяла на території своєї держави, у Маріуполі. На що вони казали, що це була територія "ДНР", - розповіла Паєвська.

Вона наголосила, що рашисти психологічно діють на полонених дуже професійно. І дуже важко фільтрувати, де брехня та де правда.

"Мені одразу сказали: жити ти не будеш і краще тобі самій закінчити життя. Звичайно, для них це було б дуже зручно, але я їм не дала такого шансу" , - зазначила Юлія.

Як повідомляв "Апостроф", в обмін на Тайру росіянам віддали сина "коменданта" окупованого Мелітополя та кадировського "авторитетf" Мурада Саїдова.