RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Росія поставила світ на межу радіаційної катастрофи: Зеленський пояснив ситуацію на Запорізькій АЕС

Вчора, 25 серпня, вперше в історії зупинилася Запорізька АЕС через пошкодження, спричинені обстрілом росіян. Україна та Європа опинилися в ситуації за крок від радіаційної катастрофи - необхідне втручання МАГАТЕ й інших міжнародних організацій для уникнення найгіршого сценарію.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

Російські окупанти пошкодили останню робочу лінію віддачі потужності ЗАЕС в енергосистему України, після чого одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції і підтримати її після зупинки.

"Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика й наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. Росія поставила Україну та всіх європейців у ситуацію за крок від радіаційної катастрофи", - наголосив Зеленський.

Зараз окуповані райони півдня України перебувають у стані гуманітарної катастрофи: російські окупанти принесли туди смерті, катування й терор, а на додачу відбулося відключення електрики, води, каналізації.

"Росія принесла на нашу землю деградацію, якої тут ніколи не бачили. Це все було просто неможливим до окупації. Але в цьому й сенс і гордість сучасної російської держави: вона вміє лише одне – робити можливим найгірше", - сказав Зеленський.

Водночас президент запевняє, що Україна робить усе можливе для недопущення аварійного сценарію, але це залежить не тільки від нашої держави. Для того, щоб російські окупанти негайно покинули Запорізьку АЕС, необхідний міжнародний тиск.

"МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Бо кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи", - резюмував український президент.

Раніше "Апостроф" повідомляв, коли МАГАТЕ відправить комісію на Запорізьку АЕС.