RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

СБУ розсекретила генерала РФ, відповідального за знищення Маріуполя: фото

СБУ ідентифікувала генерала РФ, який керував захопленням Маріуполя та штурмом "Азовсталі".

За даними прес-служби відомства, йдеться про командира 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу з РФ генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева.

З лютого 2022 року військовий злочинець керував захопленням територій Донецької області та особисто брав участь у бойових діях проти Збройних сил України.

Під його командуванням проти наших захисників воювали представники "1-го армійського корпусу народної міліції", низки окремих мотострілкових бригад незаконних збройних формувань "ДНР", батальйону "Сомалі", розвідбатальйону "Спарта" та підрозділу ПВК "Вагнер".

Читайте: Звільнений із полону боєць "Азова" зробив пропозицію коханої: фото та відео

Сам Мордвічев здійснював військове планування, координацію та управління окупаційними підрозділами у бойових діях. Саме за його вказівками війська Росії руйнували громадянську та критичну інфраструктуру, вбивали мирних жителів.

"Знаходячись на території окупованої частини Маріуполя, Мордвічев провів нараду з Кадировим, затвердивши план остаточного захоплення міста, блокування і подальшого штурму "Азовсталі" з безжальним вбивством українців, що залишилися всередині", - повідомили в СБУ.

Наразі Мордвычеву повідомлено про підозру за такими статтями КК України:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, якщо вони призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни чи агресивних військових дій);
  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою).

Раніше ми розповідали, що російський олігарх Роман Абрамович брав участь у переговорах щодо обміну полоненими між Україною та Росією.