RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Чи справді окупанти можуть підірвати Каховську греблю: Буданов оцінив ймовірність

Підрив Каховської дамби на Херсонщині спричинить страшну екологічну катастрофу та уповільнить просування українських військ на пару тижнів – у той же час, окупанти використають значний запас своїх боєприпасів, втратять можливість подачі води в Північнокримський канал, а також позбавлять ЗАЕС можливості працювати.

Про це розповів керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов, інформує "Українська правда".

За його словами наразі дамба частково замінована і оцінювати ймовірність її підриву нормальною логікою досить складно. Проте можна поміркувати, що такий крок дасть росіянам .

Читайте також: Історична катастрофа: які ризики несе підрив греблі Каховської ГЕС

"Підрив цієї дамби точно спричинить екологічне лихо, це факт. Просто є інші аспекти. Перше: навіщо це робити – що вони втратять і що отримають? І друге: можна частково підірвати дамбу, а можна повністю. Так от, щоб підірвати її повністю, такі роботи не проведені. Мінування проведено частково для часткового руйнування, якщо буде потрібно. Щоб зруйнувати такого рівня конструкцію, потрібні десятки тонн вибухівки, правильно розташованої. Не можна КаМАЗ десь поруч поставити, це нічого не дасть", - пояснив Буданов.

За його словами, якщо окупанти таки наважаться на повний підрив дамби, запустивши всі свої ракети, заклавши купу вибухівки, аони отримають суцільне затоплення лівобережжя Херсонщини.

"Вони втратять навіть теоретично можливість подачі води в Північнокримський канал, в Крим, поки не відбудуємо дамбу, а на це піде дуже багато часу. Це буде нереально зробити. І найцікавіше – вони знищать змогу на існування Запорізької атомної електростанції, тому що цей об'єкт нерозривно з нею пов'язаний", - підкреслив керівник ГУР МО.

Він додав, що звісно, такі дії ускладнять також і просування українських військ, проте лише на пару тижнів. Водночас, самі рашисти змушені будуть відступити прямо до Криму.

Раніше ми писали, які, за словами експерта, можуть бути наслідки ймовірного підриву Каховської ГЕС.