RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Ракетний удар по Україні: головні подробиці обстрілів 31 жовтня

У понеділок вранці, 31 жовтня, під час масштабної повітряної тривоги у багатьох містах України прогриміли вибухи – деякі ракети вдалося збити, але також повідомляється про потрапляння до об'єктів критичної інфраструктури.

"Апостроф" публікує подробиці ранкового масованого удару та інші події сьогоднішнього дня.


20:14 Гауляйтер Сальдо заявив, що на Херсонщині зону евакуації окупанти розширять на 15 кілометрів від Дніпра.

19:56 За три хвилини ЗСУ знищено два російських вертольота Ка-52. Це відбулось сьогодні, з 18:45 по 18:48, в Бериславському районі Херсонщини.

19:36 На Очаківському напрямку російські військові влучили у два портових цивільних буксири, які залучалися до транспортування баржі зі збіжжям, дві людини загинули, одного пораненого врятовано, доля ще одного члена екіпажу не відома.

19:01 Постпред Росії в ООН Васілій Нєбєнзя заявив, що Москва не буде визнавати домовленості щодо експорту зерна з України без своєї участі. Він також назвав удар України по російських військових кораблях у Севастополі "грубим порушенням "зернової угоди".

18:36 ДБР виявило у контейнері вертоліт МІ-2 під час обшуків на митниці в Одесі. Він був там з 2007 року. Тепер гелікоптер передадуть на потреби ЗСУ.

18:08 Молдова оголосила персоною нон ґрата посла РФ, після падіння фрагментів ракети рашистів на територію країни. Посла висилають з країни - повідомили у МЗС Молдови.

17:52 Кремль використовує людей, яким для схожості з Путіним зробили пластичні операції. Про це заявив начальник ГУР МО України Кирило Буданов.

"Ми знаємо про трьох осіб, які постійно з’являються, але скільки їх, ми не знаємо. Вони всі робили пластичні операції, щоб бути схожими. Єдине, що їх видає, це їхній зріст. Це видно на відео та фото. Також жестикуляція, мова тіла та мочки вух, оскільки вони унікальні для кожної людини", – зазначив Буданов.

17:35 Енергетики планують стабілізувати ситуацію зі світлом у Києві приблизно о 9-10 вечора.

"Станом на цю годину без світла в столиці 270 тисяч квартир. І 40% споживачів столиці - без води", - повідомив Віталій Кличко.

17:12 Будинок у Києві, в який прилетіло в першу ніч повномасштабної війни. Перше фото - 25 лютого, друге – 29 жовтня.

17:03 Російський Мі-8 збили поряд із селом Берестове Бахмутського району.

16:46 У Росії всі заходи часткової мобілізації припинено, заявили у Міноборони РФ. Усі заходи, пов'язані із призовом на військову службу військовими комісаріатами разом із органами виконавчої влади суб'єктів РФ громадян, які у запасі, припинено. Підготовка та вручення повісток припиняються.

16:19 Станом на зараз у Харківській області окупанти контролюють приблизно 24 населених пункти, але ситуація постійно змінюється, заявив голова ОВА Олег Синєгубов.

16:04 Норвегія з 1 листопада переводить своїх військових у стан підвищеної бойової готовності для посилення безпеки у зв'язку з війною Росії проти України.

"Це найгірша ситуація з безпекою за останні кілька десятиліть. Немає жодних ознак того, що Росія поширює свою війну на інші країни, але зростання напруженості робить нас більш вразливими до загроз, розвідувальних операцій і кампаній впливу", - заявив прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

15:54 Швеція ухвалила рішення передати Україні сучасне озброєння. Наразі невідомо, що саме шведи поставлять на озброєння ЗСУ. Це може бути переносний зенітний ракетний комплекс RBS 70 (є чотири варіанти/модернізації) у невідомих кількостях і колісні самохідні артилерійські установки FH77BW L52 Archer.

15:15 IRIS-T сьогодні відпрацювала по повітряних цілях на 100%, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

14:30 Відео запуску ракет по Україні вранці

14:20 Знову починають звучати сирени Україною.

13:27 Внаслідок ракетного удару по об'єкту інфраструктури на Черкащині поранено 4 людей – голова ОВА Табурець.

Енергетики працюють над відновленням енергопостачання. Насамперед, об'єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства.

11:32 80% Києва без водопостачання, – мер Віталій Кличко

Також повідомляється, що частина міста – без електрики. Кличко повідомив, що жодна ракета, яка летить на Київ, не досягла мети. Постраждали лише передмістя столиці.

11:00 "Після ранкових прильотів ситуація у Харкові досить складна. Удар припав по об'єкту критичної інфраструктури, внаслідок чого було знеструмлено метрополітен та наземний електротранспорт", - мер Харкова Ігор Терехов.

За його словами, вдалося запустити Холодногірсько-Заводську лінію, тролейбуси та трамваї замінили на автобуси.

Є проблеми з водопостачанням, але енергетики та комунальники вже займаються відновленням.

10:42 Подробиці удару по Дніпру та області

Київська область

На початку оголошеної повітряної тривоги голова Київської ОВ Олексій Кулеба зазначив, що у місці працює ППО та закликав городян перебувати у укриттях.

"В області працює ППО. Залишайтеся в укриттях та безпечних місцях. Слідкуйте за інформацією з офіційних джерел" , - написав голова ОВА.

Ближче до 9 години стало відомо про влучення по одній із громад області, внаслідок чого деякі регіони були знеструмлені.

"Крім того, в області застосовується обмеження електроенергії" , - додав голова ОВД. Він також попередив про ризик повторних ракетних ударів і нагадав, що забороняється фотографувати та публікувати у мережі місця прильоту.

Водночас, начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Небітов підтвердив загрозу ракетних ударів, а також заявив, що в одному з районів Київщини Силами протиповітряної оборони вже збиті ворожі ракети.

"Водночас у результаті обстрілів та влучень окупантів є пошкоджені будівлі. Є постраждалі. На місці працюють рятувальники та поліція. Фіксуємо наслідки ворожих обстрілів" , - написав він.

Читайте також: Ракетний удар по Києву: з'явилися нові подробиці про "приліт"

Київ

Місцеві жителі повідомляли про те, що чули понад десять вибухів, а у Київській міській військовій адміністрації заявили про роботу системи протиповітряної оборони.

"Внаслідок ударів по об'єктах критичної інфраструктури частина столиці знеструмлена. У деяких районах немає водопостачання. Усі служби працюють. Докладніше - згодом" , - написав мер Києва Віталій Кличко.

Вінницька область

Голова Вінницької ОВ Сергій Борзов заявив, що у місті працює ППО.

"Залишайтесь у укриттях до відбою повітряної тривоги. Бережіть себе!", - написав він.

О 9 годині ранку він додав, що у Вінницькій області було збито ворожу ракету.

"У Вінницькій області збита рашистська ракета впала в цивільні об'єкти. Є руйнування. Загиблих та поранених немає. Працюють спецслужби та ДСНС", - написав Борзов.

Миколаївська область

В одному з місцевих Telegram-каналів повідомляли про роботу ППО, зокрема у сусідній громаді Вознесенська.

Водночас, голова Миколаївської ОДА опублікував відео, де "одна з випущених по Україні ракет вирішила повернутися в "рідну гавань"".

Харків

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив про два "прильоти" містом – ворог вдарив по об'єкту критичної інфраструктури Харкова. У місті також фіксуються перебої зі світлом.

Запоріжжя

У місті також пролунали вибухи. Пізніше стало те, що окупанти вдарили по критичній інфраструктурі.

"Вранці ворог атакував об'єкт критичної інфраструктури. Через атаку в місті виникли відключення енергопостачання. Інформація про постраждалих та масштаби пошкоджень уточнюється" , - додав секретар міськради Запоріжжя Анатолій Куртєв.

За словами голови Запорізької ОДА, Олександра Старуха, які постраждали на 8 годину ранку не було, на місці влучення працюють всі необхідні служби.

Черкаська область

За словами голови Черкаської області Ігоря Табурца, в області також атакували один з об'єктів критичної інфраструктури, у зв'язку з чим частина області знеструмлена. На місці працюють аварійні служби.

Кривий Ріг

Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул попередив городян про можливі ракетні обстріли та декілька груп ракет, які летять у напрямку міста.

Кіровоградська область

"Увага! Ворожі ракети потрапили до одного з енергетичних об'єктів у районі Світловодська. Попередньо - без жертв" , - написав голова ОВА Андрій Райкович. За його словами, зараз триває ліквідація наслідків пожежі.

Львівська область

Ворожі ракети також цілилися і в об'єкти інфраструктури Львівської області, але ППО вдалося збити ракету.

"Над Львівщиною збили ракети ворога. Деталі згодом. Залишайтесь у укриттях", – написав голова Львівської ОВУ.

Чернівецька область

У Чернівецькій області, яка дуже рідко зазнає атак Росії, є пошкодження критичної інфраструктури внаслідок ракетних обстрілів з боку РФ.

Про це повідомив голова Чернівецької ОВР Руслан Запаранюк.

"У Чернівецькій області є пошкодження критичної інфраструктури внаслідок ракетного обстрілу рашистів", - написав він.

Запаранюк закликав городян у жодному разі не фотографувати місця вибухів та попередив про екстрене відключення електроенергії.

Реакція Офісу президента

"Російські невдахи продовжують воювати з мирними об'єктами. Ми витримаємо, а їхня ганьба буде коштувати цілим поколінням росіян дуже дорого. Продовжуємо працювати в тилу та на фронті" , - зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

А заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко зазначив, що російські терористи вкотре завдали масованого удару по об'єктах енергосистеми низки областей України.

"Частина ракет вдалося збити ППО, частина ж потрапила в ціль. Служби працюють над ліквідацією наслідків", - написав він.

Як зазначив Тимошенко, сьогодні в Україні внаслідок ракетних ударів запроваджуються екстрені відключення електроенергії.

Раніше ми писали, що ЗСУ героїчно відобразили понад десять атак ворога в усіх напрямках.