RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Ворог активізувався на Півдні, на Донбасі триває оборона Бахмута: актуальні карти бойових дій

На двісті п'ятдесят четверту добу героїчного супротиву українського народу російським загарбникам, ворог підозріло активно поводиться на півдні України, намагаючись заплутати ЗСУ, а також тривають важкі бої під Бахмутом.

Про це свідчать аналітики Інституту вивчення війни.

Так, на будівлі Херсонської ОДА зник російський триколор, що свідчить про ймовірну невизначеність росіян щодо утримання Херсону за допомогою боїв, проте створення видимості останнього. Це, у свою чергу, заважає оцінювати подальші дії противника, що вочевидь той і має на меті.

Читайте також: ЗСУ за добу ліквідували понад 800 окупантів: зведення про втрати ворога

Південь України

Рашисти продовжують тероризувати мирне населення на звільнених територіях Херсонщині – використовуючи "урагани" та перероблені ракети С-300 минулої доби вороги обстріляли Хрещенівку та Білявку в Бериславському районі. У той же час, на південному фронті через погіршення технічного забезпечення росіян і регулярних ударів ЗСУ по складах суттєво збільшилося використання авіації противником.

Варто зазначити, що українські бійці продовжують блокувати росіян, пошкоджуючи наземні лінії зв’язку та іншої техніки, пов’язаної з цим напрямком. Під вогневим контролем ЗСУ залишаються і багато логістичних шляхів ворога, у тому числі Антонівський міст. Чергову "бавовну" також нещодавно чули у Чорнобаївці, коли росіяни намагалися перекинути в регіоні чергову техніку, здійснюючи передислокацію. Основні удари української авіації загалом припадають на позиції ворога у Баштанському та Бериславському районах Херсонщини. Окрім іншого, росіяни повідомляли, нібито ЗСУ вдарили по окупаційній адміністрації в Голій Пристані, публікуючи відео з місця подій.

Схід України

Фахівці Інституту вивчення війни стверджують, шо росіяни не залишають надій повністю захопити Донецьку область, тому саме у цьому регіоні точаться найзапекліші вуличні бої. Часто у саме пекло кидають саме новоприбулих "мобіків".

Згідно інформації проросійських джерел, рашистам частково вдалося просунутися до Кремінної, а також відбити атаки ЗСУ поряд з Макіївкою та Червонопопівкою. У той же час, українські бійці буцімто намагалися перерізати противнику доступ на трасі Кремінна-Сватове. Проте, згідно даних українського Генштабу, штурм ворожих підрозділів особливих успіхів не мав. Крім цього, зазначається, що поблизу Краматорська росіяни намагалися атакувати відразу в п’яти напрямках, але всі їхні просування були заблоковані, а активність була безуспішною.

Під Бахмутом ситуація залишається складною – ЗСУ вдалося вчергове відбити ворожу атаку на місто та кілька найближчих сіл, таких як Верхньокам’янське, Спірне та Майорське. Противник здійснив кілька авіаударів по Бахмуту та Соледару, отримавши за це серйозну відповідь по своїм позиціям у тимчасово окупованій Горлівці. Крім цього російське Міноборони стверджувало, нібито ЗСУ вдарили по Торецьку, але підтвердження таких дій поки що офіційно не здійснювалося.

Під Авдіївкою також неспокійно: ЗСУ відбили штурм в 12 км від цього населеного пункту, недалеко від Первомайського. Також, рашисти намагалися штурмувати Водяне та дістатися Красногорівки, але особливих успіхів за ворогом не спостерігалося. У той же час, у Генштабі навпаки зазначили, що ЗСУ вдалося відбитися під тим самим Водяним, а також Павлівкою, Пречистівкою та Новомихайлівкою.

Раніше ми писали, що в той час, як Росія мобілізує на війну в Україні зеків та інвалідів, армія РФ продовжує стикатися зі значними проблемами постачання важкої військової техніки.