RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Відкосити від армії за 65 тисяч гривень: в Україні прикрили нову схему

В Україні на тлі повномасштабної російсько-української війни продовжили загальну мобілізацію населення і воєнний стан - у той же час у країні продовжують викривати схеми незаконного виїзду з України чоловіків призовного віку на підставі підроблених документів.

Один із таких випадків викрили в Одесі, повідомляє Національна поліція.

Зазначається, що у підпільній друкарні виготовлялися фальсифіковані довідки та посвідчення з висновками про непридатність потенційних призовників до проходження військової служби за станом здоров’я. Ці документи чоловіки могли використовувати для незаконного перетину кордону України під час війни.

Читайте також: У Києві розкрили схему підробки довідок для військовозобов'язаних: фото та ціна "послуг"

Підпільною типографією та фотостудією керував 27-річний житель Одеси, у якого були відповідні навички цифрової обробки документів та їх підготовки. "Клієнтів" чоловік шукав через спеціально створений Telegram-канал, а за один пакет документів брав 65 тисяч гривень.

"До нього входили підроблені посвідчення військовозобов’язаного, довідка військово-лікарської комісії та довідка центру комплектування і соціальної підтримки", - розповів керівник Департаменту міграційної поліції Юрій Пархоменко.

За його словами, кошти надсилались на банківські картки, оформлені на підставних осіб, які так само залучались до відправлення документів. Кримінальний заробіток в окремі дні складав понад 130 тисяч гривень.

Зазначається, що під час обшуку було знайдено та вилучено оргтехніку з відповідним програмним забезпеченням, обладнання для адміністрування телеграм-каналу та принтери для високоякісного друку, а також значну кількість цифрових файлів уже виготовлених довідок та 66 готових пакетів фальсифікованих документів. Також поліціянти вилучили печатки та штампи центрів комплектування і соціальної підтримки, військо-лікарських комісій, дата-штампи щодо перетину кордону і записи розрахунків від клієнтів.

Керівника підпільної друкарні затримано в порядку ст. 208 КПК України, йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ознаками ч. 2 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. За рішенням суду наступні кілька місяців чоловік перебуватиме під домашнім арештом. Санкція статті передбачає покарання у вигляді ув’язнення на строк до семи років.

Раніше ми писали, як в Україні карають за спроби ухилитися від мобілізації.