RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Це могла бути ATACMS: в мережі показали боєприпаси з місця "бавовни" в Бердянську, фото

Під час ударів по військових аеродромах російських окупантів в Бердянську і Луганську Сили оборони могли застосувати касетний варіант балістичної ракети ATACMS.

На це вказують фото, які опублікували самі окупанти, а також натякнув президент Володимир Зеленський під час свого звернення за підсумками засідання Ставки Головнокомандувача.

Читайте також: Детонувало до ранку, а загиблих дістають досі: в ССО розповіли про результати бавовни у Бердянську і Луганську

Як відомо, вночі 17 жовтня Сили спецоперацій завдали удару по ворожих аеродромах, в результаті яких в окупованих Бердянську та Луганську було знищено:

  • дев’ять гелікоптерів різних модифікацій
  • спеціальна техніка, яка знаходилася на аеродромах
  • пускова установка ППО
  • склад боєприпасів
  • пошкоджено злітні смуги аеродромів

Дальність до аеродрому у Бердянську від поточної лінії фронту складає від 95 км. Ця дальність цілком досяжна для деяких видів ракетного озброєння, яке є на озброєнні у ЗСУ. Однак окупанти, які цілий ранок розбирали завали і діставали тіла знищених військових, виклали фото, яке дає підстави говорити про перший факт застосування балістичної ракети ATACMS.

Йдеться про суббоєприпаси М74, які використовують в касетних ракетах ATACMS. Про це пишуть автори Telegram-каналу Mortis Æterna.

На це натякнув і президент Володимир Зеленський.

"Дякую й тим, хто потужно знищує логістику та бази окупантів на нашій землі. Є результати. Я дякую деяким нашим партнерам: ефективна зброя, як ми й домовлялись", - зазначив він у своєму зверненні за підсумками засідання Ставки Головнокомандувача.

Додамо, що українські союзники не анонсували передачу ракет ATACMS, хоча так само не анонсувалась передача AGM-88 HARM чи Storm Shadow. Бо головною запорукою ефективності ударів є їх несподіваність для ворога.

Раніше ми писали про те, що за тиждень українським військовим "Таврії" в Донецькій області вдалося ліквідувати три російські літаки-штурмовики Су-25.

  • Вас може зацікавити:

Кремль мріє про "котел", Сили оборони готові до оборони: що відбувається в Авдіївці

Сотні чорних пакетів і купа спаленого брухту: Генштаб оновив дані про втрати РФ

Росія запустила по Україні ракети і дрони: що відомо про наслідки атаки