RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Пушкін в Одесі раптом "почервонів": що сталось з монументом, кадри

В Одесі влаштували акцію протесту в межах декомунізації, обливши червоною фарбою пам'ятник Олександру Пушкіну в Одесі.

Про це пише видання "Гривня".

Зокрема, пам'ятник Пушкіну облили фарбою у суботу, 18 листопада. Незважаючи на те, що Кабінет міністрів ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників деяким російським і радянським діячам, влада Одеси, ймовірно, не планує зносити пам'ятники Пушкіну та Воронцову.

Читайте також: У Києві декомунізували одну зі станцій метро, але є нюанс: свіжі фото

"Перфоманс" з фарбою влаштував відомий одеський художник Ярослав Войцеховський, який приніс із собою на площу драбину та фарбу, якою залив постамент. На акцію миттєво відреагували правоохоронці, які приїхали на Думську площу та склали протокол на художника.

Подібну акцію також розкритикувала очільниця благодійного фонду "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова, яка вважає, що подібні дії можна кваліфікувати як провокацію та спробу зганьбити мітингарів.

"Той, хто це зробив, провокатор і просто перекреслив все, що ми там три місяці робили. Ви навмисно це зробили, щоб дискредитувати нас, чи ви просто дурні, не знаю... Але це просто вандалізм. Переносити пам’ятники до музеїв – це питання містян. Яке досі дискутується. Але ось такий вандалізм – це просто дніще", - цитує видання Ножевнікову.

Художник вирішив пояснити свій вчинок та зявив, що влаштував "перфоманс", аби продемонструвати, що пам'ятнику Пушкіну не місце на вулицях українських міст. За словами Войцеховського, червона фарба символізує кров, яку українці не помічають, залишаючи подібні постаменти в населених пунктах.

Журналіст Костянтин Андріюк уточнює, що поліція склала на художника два адмінпротоколи за дрібне хуліганство.

Раніше ми розповідали, що в Києві знесли пам’ятник Пушкіну.

Вас може зацікавити:

На смітник історії: в Києві демонтували "Зірку Перемоги", фото і відео

Символ СРСР пішов в небуття: з монумента "Батьківщина-Мати" скинули радянський герб, фото

Не святкує День української мови: столичному Пушкіну вигадали новий образ, відео