RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

РФ вперше застосувала в Україні тритонну авіабомбу ФАБ-3000 М-54 для удару по Харківщині

Росія вперше застосувала нову бомбу ФАБ-3000 М-54 з уніфікованим модулем планування і корекції для удару по українському селу Липці Харківської області.

Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики повідомляють, що російські війська вперше застосували нову бомбу ФАБ-3000 М-54 з уніфікованим модулем планування і корекції (УМПК) – бомбу противник використав для удару українських позиціях у Харківській області, в районі села Липці, де тривають бої.

У звіті зауважують, що авіабомба ФАБ-3000 М-54 "... являє собою нову російську зброю з високим потенціалом руйнування, якщо російські війська і надалі матимуть можливість безперешкодно використовувати таку зброю".

В мережі почало ширитись відео застосування бомби ФАБ-3000 М-54 для удару по селу Липці 20 червня. Попри те, що вона не потрапила в намічену ціль - в лікарню - а поцілила за 10 метрів, як зауважують аналітики, бомба спричинила значні руйнування. Ймовірно, компенсувати "промах" дозволив також фактор її калібру.

Крім того, у звіті також згадується, що російський так званий міністр оборони шойгу вперше повідомив про серійне виробництво ФАБ-3000 М-54 як варіантів "глухих" бомб вагою понад 3000 кілограмів, що можуть бути перетворені на керовані планерні бомби з додаванням УМПК, під час свого візиту до Нижньогородської області в березні 2024 року.

"Російські війська вже збільшили використання керованих і некерованих планерних бомб проти України, особливо в Харківській області, до руйнівного ефекту, і якщо російські війська зможуть запускати масовані шквали FAB-3000, вони зможуть завдати ще більшої шкоди українським передовим позиціям і критично важливим об'єктам інфраструктури", – повідомляють аналітики.

Варто зауважити, що ФАБ-3000 М-54 - це боєприпас вагою 3 тонни, з яких 1,2 тонни припадає на вибухівку. Її довжина сягає 3,3 метра, а діаметр - 1 метр (разом зі стабілізатором). Завдяки своїм розмірам та потужному заряду, ФАБ-3000 М-54 має великий радіус ураження, роблячи промах бомби навіть на декілька десятків метрів менш суттєвим.

Раніше "Апостроф" також повідомляв, що Росія скинула на Селідове авіабомбу, пошкодивши 10 багатоповерхівок.