RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

ISW розповів про успіхи ЗСУ завдяки операції в Курській області

Українська операція в Курській області дозволила Силам оборони перехопити ініціативу на одній ділянці фронту та продовжити протистояти окупантам на всій території бойових дій.

Про це йдеться у звіті від Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважують, що операція ЗСУ в Курській області дозволила українським військовим принаймні тимчасово перехопити ініціативу на полі бою на одній ділянці фронту і протистояти російській ініціативі на всій території воєнних дій.

У звіті зауважують, що те, що Росія володіла ініціативою на всій території бойових дій з листопада 2023 року, дозволяло противнику визначати місце, час, масштаб і вимоги до ведення бойових дій в Україні та "змусило Україну витрачати матеріальні та людські ресурси на реактивні оборонні операції".

Натомість операція в Курській області змусила російське командування відповідно реагувати та перекидати сили і засоби в цей сектор. Проте, як зауважують аналітики, російські війська не проводили активних бойових дій в Курській області.

"Росія використовувала свою загальновійськову ініціативу для тиску на Україну і спроб перешкодити українським військам накопичувати живу силу і матеріальні засоби для майбутніх контрнаступальних операцій, одночасно визначаючи темп бойових дій, який дозволив би російським військам підтримувати послідовні наступальні операції", - йдеться у звіті.

Аналітики припускають, що російський диктатор володимир путін та командування РФ, ймовірно, невірно оцінили, що Україна не має можливості перехопити цю ініціативу: "... здатність України досягти оперативної несподіванки і перехопити загальновійськову ініціативу ставить під сумнів оперативно-стратегічні припущення, які лежать в основі нинішніх російських наступальних зусиль в Україні".

Нагадаємо, раніше ми писали, що українські військові взяли в полон у Курській області спецпризначенців кадирівського підрозділу "Ахмат", а також російських строковиків.