RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

ДБР встановило обставини та осіб, які дали втекти Дмитруку

Співробітники ДБР встановили коло осіб, які допомогли незаконно переправити народного депутата Дмитрука через держкордон України, а також уточнили обставини та деталі організованої схеми.

Про це повідомляють в Державному бюро розслідувань.

"Працівники ДБР повідомили про підозру трьом особам, які незаконно переправили підозрюваного у нападах на громадян народного депутата через державний кордон до т.з Придністров’я", - йдеться у повідомленні.

В ДБР провели масштабні оперативно-розшукові заходи та зібрали, як зауважують на сайті, великий масив доказів:

"Правоохоронці допитали свідків, здійснили аналіз голосових та інтернет з’єднань мобільних операторів зв’язку, вивчили маршрути руху абонентів, які були залучені до схеми. У результаті кропіткої роботи встановлено, що депутат 23 серпня 2024 року незаконно перетнув Державний кордон України у напрямку Республіки Молдови в районі пунктів пропуску «Павлівка» в зоні відповідальності відділу прикордонної служби «Велика Комарівка» прикордонного загону ДПС України".

Вся "операція" була ретельно спланована та завчасно організована. Відомо, що нардеп виїхав з Києва близько першої години дня у напрямку Одеси, проте за кермом авто сиділа інша особа:

"Завдяки аналізу відео з камер відеоспостереження на автотрасі Київ-Одеса, допиту водія та відпрацюванню низки оперативних версій встановлено, що народний депутат вийшов з машини на трасі поблизу одного з населених пунктів Роздільнянського району Одещини".

Близько п’ятої години вечора він пересів в інше авто, за кермом перебував вже інший фігурант - організатор схеми переправлення. Доставити нардепа до держкордону вдалося близько дев’ятої вечора, після чого він пішки незаконно залишив Україну.

В ДБР згадують і про організаторів втечі з боку Молдови:

"Наразі встановлені всі особи, які організовували «втечу», у тому числі з боку Молдови. Фігуранти вже неодноразово потрапляли у поле зору правоохоронців, як люди, що можуть бути причетні до незаконного переправлення громадян через державний кордон України".

Організатор втечі мав широке коло зв'язків як серед правоохоронців, так і в кримінальному колі. За оперативними даними, "бізнес" з незаконного переправлення за кордон військовозобов'язаних у цієї групи був поставлений на потік.

Додається, що організатор і один із фігурантів наступного дня також втекли до Придністровської ділянки Молдови.

Наразі трьом учасникам незаконного переправлення осіб через державний кордон за ч. 2 ст. 332 КК України повідомлено про підозру: "Двом заочно, одного фігуранта затримано, вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу".


Нагадаємо, що проросійський депутат ВРУ Артем Дмитрук незаконно перетнув молдовський кордон і збирається отримати там статус біженця.

Держбюро розслідувань оголосило у міжнародний розшук нардепа Дмитрука, який втік за кордон.