RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Українські бійці з Курської області розповіли, що там відбувається

На Курщині триває активна фаза бойових дій між Збройними силами України та військами противника. На деяких ділянках області українські бійці мають успішне просування, тоді як ворог зазнає великих втрат в техніці та особовому складі. Натомість росіяни продовжують масово обстрілювати цивільні об’єкти області.

Про це для "Радіо Свобода" розповів командир взводу 3-го батальйону «Нахтігаль» Василь Галамай.

Зауважується, що Галамай перебуває в Курській області, звідки й прокоментував ситуацію. За його словами, ситуація в регіоні досить напружена:

"На даний момент ситуація склалася доволі напружена – ворог штурмує активно, застосовуючи бронетехніку, штурмові групи, артилерію, FPV-дрони, керовані авіабомби".

Проте він наголошує і на здобутках ЗСУ:

"Однак при цьому всьому на деяких інших ділянках фронту наші сили просуваються і захоплюють нові локації. Тобто в нас відбувається щось на кшталт того, що в одних місцях штурмує ворог, а в інших українські збройні сили".

Він припускає, що противник не розраховував зазнати таких втрат на Курщині: "Я не знаю, який в них був задум, але думаю, що такої кількості техніки і живої сили втратити, як в них зараз відбувається, вони явно не розраховували".

За його словами, зараз бойові дії в Курській області перебувають у своїй активній фазі. Згадує, що "повітря насичене великою кількістю FPV-дронів", як і українських, так і ворожих. Крім того, "дуже потужно з обох сторін" ведеться артилерійський вогонь.

Василь Галамай також розповів про те, як росіяни б'ють по житловій забудові області. Згадує, як кілька днів тому у Суджі прилетіло три КАБи поспіль: "Вони (війська РФ – "Апостроф") били по житловій забудові, не по промислових якихось обʼєктах. Внаслідок чого там почалася масштабна пожежа серед житлових будинків. Ми після того якраз проїжджали повз. Для них байдуже – бити по цивільних обʼєктах в Україні чи в Росії".

Пресофіцер іншого підрозділу, який діє на Курщині, Олексій Дмитрашківський підтвердив успіх ЗСУ на деяких ділянках. А також наголосив на масових обстрілах з боку противника цивільних об’єктів. Разом з цим додає, що контрнаступ російських сил був не надто успішним:

"У перший день контрнаступу російських військ було просто «побєдобєсіє» про те, що все, «ми вже майже перемогли, там уже всі біжать, ура, ми побідили». Насправді контрнаступ, який розпочався, звісно, вони трошки неочікувано пішли і не там, де їх очікували, але успіх був незначним".

Ситуація, за словами Дмитрашківського, стабілізована, "...в деяких населених пунктах наші військові мали успіх".

Він також додає, що доводиться витрачати "дуже багато зусиль, щоб переконати, що стріляють не українські військові". Адже Збройні сили України "не можуть самі по собі стріляти".

Як повідомляв раніше "Апостроф", російський гарнізон біля Веселого в Курській області РФ включає велику кількість погано підготовлених молодих призовників, які, відповідно до політики Кремля, не повинні брати участь у бойових діях.