RU  UA  EN

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

24 вересня

Всі новини

На війні загинув один з найкращих пластунів-розвідників "Че Гевара"

На війні загинув боєць Сил спецоперації ЗСУ, один з найкращих пластунів-розвідників 42-річний Андрій Горохолінський, який у "Пласті" мав псевдо "Че Гевара".

Про смерть повідомив ветеран, колишній очільник Національної скаутської організації "Пласт" Юрій Юзич.

"До Пласту вступив 15-літнім юнаком в рідному в Кам’янці-Подільскому... Пластову присягу склав 1 травня 1999 року. Майже всі останні 10 років на війні. Юнаком здобув ступінь пластуна-розвідувача і опісля в Збройних силах розвивався саме як розвідник, зокрема у ворожому запіллі. З дитинства виділявся лідерськими здібностями", - написав Юзич.

Горохолінський навчався на філософському факультеті Львівського національного університету. З юнацтва готувався до війни. З весни 2001 року був інструктором Подільського мілітарного вишколу.

"У 2014-2015 році воював в складі добровольчого батальйону "Гарпун", який спеціалізувався на контрдиверсійних та розвідувальних операціях. Опісля служив ще кілька років за контрактом - у 2017-2020... З перших днів вторгнення 2022 року знов в Силах оборони України. Повернувся з-за кордону… Був двічі поранений. Служив оператором у 8 полку спеціального призначення ССО ім. Князя Ізяслава Мстиславича", - повідомив Юзич.

"Він за останні 2 роки війни багато разів петляв від смерті, і як славний козак-характерник вмів її обдурити, але не цього разу. Ще позавчора списувались з ним: “– Що там? – Та нічого, йду на роботу”. Війна була для нього роботою. Брудною, важкою, але яку треба було робити через нехочу", - написав у Facebook друг загиблого Роман Трухін.

"Ми пройшли з ним сотні кілометри Карпатами, ми організували разом десятки пластових таборів та мандрівок, він круто розбирався у споряджені і був класним інструктором. І ми весь цей час те і робили, що тринділи на різні теми від політики, до особливостей застосування штурмових підрозділів італійської армії в ДСВ. Він розбирався в концепції лицарства настільки, що сам був прикладом і головним натхненником духовного лицарства в нашому курені.

Він був справжнім другом, який завжди підтримував і відгукувався, якщо потрібна була допомога. Він був поряд і в прикольні моменти, і коли було важко та страшно. Він був з нами на Майдані, ми зустрічались з ним на війні. Він не чекав повісток і завжди перший зʼявлявся до бою: чи то в 2014 році, чи в 2022... Ви собі не уявляєте, якого крутого козака ми всі втратили, Людину з великої літери, яких дуже мало залишилось на землі", - розповів Трухін.

Як повідомляв "Апостроф", на війні загинув військовий та поет Тарас Ілля на псевдо "Генерал". Він був сином двох українських поетів – Валентини Отрощенко та Валерія Іллі.