RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Вчені виявили загадкову планету, якої не повинно існувати

Космічний апарат NASA виявив планету, яка за законами фізики не може знаходиться там, де її знайшли.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на журнал The Astrophysical Journal.

Відкритий об'єкт HD 203949 розташований в зоні настільки близькій до зірки, в якій будь-який інший об'єкт повинен був бути давно знищений. Планета знаходиться на відстані 257 світлових років і являє собою гігантську зірку типу K2, трохи холоднішою за Сонце. Навколо цієї зірки рухається велика планета HD 203949b, яка в 8,2 рази більша за масу Юпітера і володіє 184-денниою круговою орбітою.

Також HD 203949b володіє дивною властивістю, яка суперечить законам астрофізики. За розрахунками астрономів зірка повинна була давно поглинути екзопланету.

З'ясувалося, що екзопланета знаходиться на дуже близькко до орбіти - всього в 0,65 астрономічної одиниці від зірки. Так як зірка повинна була пережити розширення на стадії червоного гіганта, в ході якого її оболонка поширилася далі орбіти цієї планети і повинна була б її знищити.

Дослідники склали більш докладні розрахунки і досліджували планету за допомогою комп'ютерного моделювання. Вони висунули теорію, що HD 203949b сформувалася набагато далі від зірки, на відстані 3,5 а.о., але з часом притягнулася до неї.

"Ми визначили те, як ця планета могла б досягти свого поточного місцезнаходження. Наше дослідження проливає нове світло на "живучість" планет, коли їх батьківські зірки починають вмирати. Це допоможе навіть розкрити нові аспекти фізики приливних сил", - пояснив доктор Тіаго Кампанте, астроном з університету Порту і Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі.

Як повідомляв "Апостроф", отримані за допомогою потужних телескопів знімки астероїда Гігея (Hygiea) дозволяють астрономам класифікувати це небесне тіло як карликову планету.