RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

19 травня

Всі новини

Онлайн-оформлення європротоколу в Україні: докладна інструкція

Європротокол з'явився в нашій країні понад 10 років тому, але набув поширення в Україні тільки сьогодні. Документ дозволяє оформити незначну ДТП без участі правоохоронців.

Про це пише "Апостроф".

Європротокол складається безпосередньо на місці аварії, після чого передається в страхову компанію. Існують як паперовий, так і електронний формат.

Варто зазначити, що заповнення європротоколу можливо тільки в тих випадках, коли ніхто не постраждав і не загинув, всі учасники ДТП мають ОСАГО і дійшли згоди щодо обставин події. Обов'язковими умовами є наявність не більше двох учасників інциденту і сума збитку не більше 50 тис. грн. Також для спрощеного оформлення аварії ніхто з учасників аварії не може перебувати в стані алкогольного або іншого сп'яніння.

Для оформлення електронного європротоколу обидва автомобілі мають бути застраховані внутрішніми страховими компаніями, а обидва водії - мати при собі мобільні телефони або будь-який цифровий прилад з камерою і доступом до інтернету - смартфон, планшет, ноутбук.

Як оформити електронний європротокол: інструкція

В першу чергу слід зайти на сайт МТСБУ, після чого проставити галочки у всіх віконцях-умовах заповнення документа. Для перевірки системою страхових полісів потрібно вказати ідентифікаційний код або ЄДРПОУ власників полісів та держномери автомобілів.

Далі необхідно відправити знімки з місця події з чотирьох ракурсів і докласти фото техпаспорта і посвідчення водія. У разі відсутності фотографій документів потрібно заповнити форму вручну.

Система визначає місце ДТП за допомогою GPS, водії мають підтвердити або підкоригувати запропоновані дані. Після цього потрібно вказати обставини аварії та вибрати схему ДТП. Якщо всі зображення не підходять, потрібно самостійно намалювати схему, сфотографувати її та відправити.

При наявності свідків, в систему вносять прізвище, ім'я, номер телефону та адресу проживання. Після цього обов'язково слід перевірити правильність заповнення європротоколу і підтвердити коректність його заповнення за допомогою смс.

Тепер можна залишити місце події. Для звернення до страхової компанії в учасників ДТП є три дні.

Раніше ми писали, що Кабінет міністрів вніс низку змін до Правил дорожнього руху, які почнуть працювати з 1 листопада.