RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Євробляхи не в тренді: звідки в Україну найбільше везуть авто

Громадяни України найчастіше привозять вживані автомобілі зі Сполучених Штатів Америки та країн-членів Європейського Союзу, а продають та купують машини на українських онлайн-сервісах.

Про це повідомляє Інститут досліджень авторинку.

Зазначається, що в перші дев'ять місяців поточного року майже 135 тисяч автомобілів з пробігом було привезено зі США: у більшості випадків йдеться про автомобілі зі страхових аукціонів, після ДТП або інших пошкоджень.

На другому місці знаходиться Польща – у 19% випадків, старі автомобілі експортували саме звідти. Загалом з початку року звідти привезли 94 тисяч машин. Слід зазначити, що сюди потрапили дві категорії автомобілів:

  • Перша – це колишні так звані "євробляхи", тобто авто іноземної реєстрації, ввезені в Україну без розмитнення, період легалізації яких тривав із червня до листопада.
  • Друга — вживані автомобілі з Європи, що ввозяться за офіційною процедурою імпорту. Часто в таких випадках автомобілі були "свіжопригнаними" до Польщі для перепродажу з інших країн ЄС, без пробігу польськими дорогами, проте формально договір купівлі-продажу укладався на території цієї країни, що і відображено в митній статистиці.

На третьому місці — авто, придбані у Німеччині, країною з найбільш розвинутою автомобільною промисловістю та відповідно найбільшим автомобільним ринком в ЄС. За 10 місяців 2021 року звідти привезли 12,4% від загальної кількості автомобілів — 61 тисячу.

На четвертому місці – машини, які експортуються з Литви (11,4%). Далі йдуть Естонія (4,1%), Південна Корея (2,4%). Замикають цей список Чехія (2,3%) , Словаччина (1,9%), Угорщина (1,7%) , Грузія (1,7%).

Фото: Інститут досліджень авторинку

Раніше "Апостроф" повідомляв, що за минулий місяць на дорогах країни з'явилося 8,7 тис. нових легковиків, що на 22% перевищило показники минулого року.