RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Як не потрапити в ДТП у ожеледицю: поради професійних гонщиків

В Україні настала зима, а це означає, що питання "слизької" їзди буде актуальним протягом найближчих декількох місяців. У зв'язку з цим досвідчені водії в особі українських автоспортсменів вирішили дати кілька порад новачкам щодо особливостей водіння у зимовий період.

Про це розповіли у сюжеті "ДжеДАІ" на телеканалі "2+2".

За словами автоспортсменів, які мають дуже багатий досвід "екстремального" водіння, є кілька важливих правил для водіння слизькою дорогою. Вони можуть урятувати життя.

У таких погодних умовах обов'язково потрібно зменшити швидкість та збільшити дистанцію. Гальмівний шлях на слизькій дорозі збільшується.

"Насамперед ми повинні зрозуміти, що коефіцієнт зчеплення покришок з дорожнім покриттям набагато гірший. Тому гальмівний шлях буде довшим", - каже автоспортсмен Андрій Яроменко.

При цьому часто навіть досвідчені водії не справляються з водінням на ожеледиці. Це пов'язано з тим, що не всі до кінця розуміють, як долати слизькі ділянки дороги.

Сьогодні в Україні система підготовки до складання іспиту на права водія така, що у майбутніх автомобілістів дуже мало практики. Також часто буває так, що знання інструкторів залишають бажати кращого.

За словами гонщиків, однією з головних помилок "слизької" їзди є "газування" на поворотах.

"Багато хто влітку їздить неправильно, але коли асфальт сухий та чистий, він прощає ці помилки. І люди думають, що це правильно, а потім, коли випадає сніг чи дощ, починаються проблеми", - розповів автоспортсмен Сергій Гусєв.

Крім цього, не варто забувати і про пішоходів, які теж нерідко створюють загрози аварії. Вони можуть переходити дорогу у недозволених місцях. Вдень їх можна легко побачити, якщо ви є досить уважними і ніщо не закриває вам огляд. Але у темний час доби із цим можуть бути проблеми. В умовах ожеледиці вчасно загальмувати часто буває просто неможливо.

За інформацією правоохоронців, в Україні за 10 місяців 2021 року сталося 154 тисячі ДТП, а взимку ця цифра лише збільшуватиметься. Однією із причин зимових аварій поліцейські називають небажання водіїв міняти шини на зимові.

"У правилах дорожнього руху відсутня норма, яка б зобов'язувала водіїв та власників транспортного засобу замінити гуму. Є лише рекомендація, за яку фактично немає відповідальності у разі невиконання", - зазначив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Раніше ми також повідомляли про те, що досвідчені водії дали поради молодим драйверам про те, як уникати десяти головних помилок за кермом .