RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Заощаджувати бензин можна будь-якої пори року: корисні поради

Експерти дали дієві поради автомобілістам щодо економії пального. Прості способи стануть в нагоді у будь-яку пору року.

Про це повідомляє РБК.

Не радять прогрівати двигун машини на "холостих", адже це може призвести до витрати 1,5-2 літрів бензину на годину. За краще - у перші хвилини після того, як запуститься двигун, рухатися зі швидкістю до 60 кілометрів за годину, тоді нормальна робоча температура утвориться за 7-10 хвилин.

Необхідно заправлятися рекомендованим за паспортом автомобіля пальним. Більш простий бензин, з меншим октановим числом - не просто не дозволяє заощадити кошти, а навпаки. До прикладу, якщо наповнити бак не необхідним за паспортом авто 95-м бензином, дешевшим 92-м, то його витрата може сягнути 20%.

Потрібно дотримуватися нормального рівня тиску в шинах. Адже нижче норми на 0,4 атмосфери призведе до витрати пального на 10%.

Влітку радять користуватися кондиціонером, аніж відкривати вікна чи люк. Останні погіршують аеродинаміку, для економії бензину їх ліпше закрити. Встановлено, що навіть з працюючим кондиціонером автомобіль споживає менше бензину, ніж за відкритих вікон.

Не радять після старту руху зволікати з переходом на підвищену передачу. 1-3 швидкості є актуальними на старті, для розгону чи при русі в гору. Тоді як рівномірна їзда зі швидкістю 50-70 кілометрів за годину на 5-й передачі не несе шкоди мотору.

Заощадити на пальному допоможе часом і стеження за нормальним технічним станом. Наприклад, забруднений повітряний чи паливний фільтри можуть збільшити витрати бензину на 10%. Потрібно вчасно змінювати мастило.

Машина на нейтральній передачі витрачає до 2 літрів бензину на 100 кілометрів. Ще й зростає гальмівний шлях від 10 до 15%. Тож експерти не радять їздити на такій передачі.

Ідеальна швидкість - 70-80 кілометрів за годину, йдеться про їзду за межами населених пунктів, де нема обмежень до 50 кілометрів за годину. За містом радять розганятися до 80 кілометрів, а потім зменшувати швидкість до 70-ти, після чого знову набирати.

До всього - не заощадить пальне і зайвий вантаж в авто. Це погіршує його маневровість. Відтак - варто звільнити багажник від зайвого. На кожні 100 кілограмів - додатково витрачається 1 літр пального.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що потрібно робити, якщо взимку замерзло масло в автомобілі.