RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Платити доведеться більше: названо головну помилку при сплаті штрафу за порушення ПДР

Майже кожен водій хоч раз потрапляв у ситуацію, коли потрібно сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Іноді, під час сплати таких штрафів, водії докускають помилку.

У чому саме помиляються водії, оплачуючи порушення, і як її можна уникнути, розповідає "Finance.ua".

Головною помилкою є відсутність номера ухвали про накладення штрафу або номера виконавчого провадження у призначенні платежу, які забувають вказувати водії.

У таких випадках кошти спрямовуються до державного бюджету, однак вони не гасять конкретний штраф, а залишаються замороженими. Таким чином у державі штраф розцінюється як несплачений.

Якщо термін, протягом якого необхідно було заплатити гроші, закінчиться – розмір штрафу подвоїться, а до відповідного відділу державної виконавчої служби буде надіслано ухвалу про накладення штрафу для примусового виконання зобов'язання. Крім того, до подвійного штрафу додадуться ще суми виконавчого збору та інших витрат виконавчого провадження. А також може бути накладений арешт на банківські рахунки та майно та застосовані інші заходи примусового виконання постанови.

Щоб виправити ситуацію, необхідно буде звернутися до органів МВС, Казначейства, Державної виконавчої служби.

Три способи правильної оплати штрафу за порушення правил дорожнього руху

  • через касу банку або самостійно через систему інтернет-банкінгу/мобільний додаток банку, з обов'язковою вказівкою номера постанови про накладення штрафу. Вибираючи цей варіант, слід бути уважними та перевіряти правильність реквізитів, даних платника та призначення платежу, навіть якщо квитанцію формує касир банку.
  • через електронний кабінет водія. Для входу в кабінет потрібно авторизуватися через електронний підпис або BankID або MobileID.
  • через Opendatabot, за допомогою якого можна не тільки сплатити штраф, але й безкоштовно підписатися та отримувати щотижня повідомлення про нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Для цього потрібно запровадити податковий номер та номер авто. Це найпростіший спосіб, оскільки не потрібно авторизуватись чи перевіряти призначення платежу. Крім того, штраф у боті сплачується з одночасним повідомленням МВС про факт оплати, що прискорює його погашення.

Раніше ми писали, що українських водіїв каратимуть за їзду на автотранспортних засобах із потертими шинами.