RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Техогляд в Україні: які транспортні засоби мають його пройти

Процедура технічного огляду автомобілів в Україні не нова – до 2011 року це вже практикувалося, але було скасовано через численні корупційні схеми. Тоді він залишився обов'язковим для автобусів та транспорту для перевезення пасажирів та вантажів.

2022 року планується відновити обов'язковий техогляд авто. Для чого він потрібний і кого торкнуться зміни, повідомляє Motor Media Review.

Закон передбачає проходження огляду всіма транспортними засобами, що пересуваються загальними дорогами. Йдеться не лише про легкові авто, а й про мопеди та мотоцикли.

З 12 листопада 2021 року на дорогах України з’явилися нові діагностичні станції для техогляду автомобілів. Вони можуть зупинити транспорт, який використовується для отримання прибутку. Автомобіль можуть перевірити на відповідність стандартам прямо на місці зупинки.

Техогляд потрібно проходити лише на сертифікованих СТО. Увесь процес мають проводити спеціалісти, які після цього видаватимуть спеціальний документ. Ще влітку у МВС прокоментували ситуацію – талони будуть електронними. Чи буде система пов’язана з державним електронним сервісом Дія — невідомо.

Згідно із законопроєктом Мінінфраструктури, процес огляду займатиме близько години, з фото та відеофіксацією на кожному етапі процесу — для запобігання корупції.

Проблеми можуть виникнути навіть на цьому етапі — зараз центрів сертифікації набагато менше, ніж потрібно. Це може створити величезні черги після ухвалення закону. Фахівці, напевно, оглядатимуть транспорт менш якісно, щоб справлятися з потоком клієнтів.

Раніше ми писали, в Україні подорожчала реєстрація авто.