RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Бензин та автогаз можуть суттєво подорожчати вже у лютому: прогноз експерта

Найближчим часом в Україні можуть суттєво зрости ціни на бензин і зріджений газ. Так, за прогнозами експертів, уже у лютому поточного року ціни на бензин та дизельне паливо можуть зрости до 40 гривень за літр, тоді як вартість автомобільного газу підскочить до 25 гривень за літр. Таке станеться за поточних котирувань цін на нафту, а також якщо долар "дотягнеться" до 29 гривень.

Про це повідомив порталу UBR.ua директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін.

Леушкін пояснив такий різкий стрибок цін неконтрольованим зростанням курсу долара та нафтових котирувань, а також впливом держрегулювання.

Експерт переконаний, що такі ціни українці можуть побачити вже 12 лютого. Цьому передуватимуть кілька етапів підвищення розцінок на заправках.

Як зазначає Леушкін, коливання курсу долара дуже швидко і наочно відображаються на вартості паливно-мастильних матеріалів. Також не варто забувати про держрегулювання цін на пальне, яке виходить тричі на місяць (1, 11 та 21 числа). Вперше прайс на заправках різко зміниться вже з найближчого понеділка, 24 січня.

"Наступне держрегулювання має вийти у п'ятницю, 21 січня, але вийде у понеділок, оскільки Мінекономіки працює із затримками. І одразу миттєво всі цінники перемальовують на 2 грн нагору", – уточнює Леушкін.

Нині ціна на січневий ресурс становить 28 гривень. Допустима націнка становить 7 гривень. Таким чином, уже у понеділок літр "п'ятого" бензину на преміальних заправних мережах злетить до 35 гривень.

Наступне держрегулювання відбудеться вже на початку лютого. Выдбудеться новий стрибок цін на пальне. Оскільки ціноутворення у нас йде за середньоарифметичною ціною за котируваннями, каже Леушкін, то з урахуванням дуже дорогої нафти перша ціна лютого підскочить ще приблизно на 2 грн/л вгору.

Третє держрегулювання відбудеться у суботу, 12 лютого. У зв'язку з цим зростання цінників відбудеться найближчого робочого дня – 14 лютого. Підігріє цифри на заправних стелах ще зростання курсу валют.

"Якщо ми дійдемо до 29 грн/$ – а я вважаю, що дійдемо – отже, у нас 14 числа преміальні мережі коштуватимуть по 40 грн/л. А автогаз, відповідно, по 25 грн/л. Це щоб на День закоханих все сиділи вдома та один до одного не їздили”, – іронізує експерт.

Водночас експерт попереджає, що і на цьому зростання цін, найімовірніше, не зупиниться.

Раніше ми вже повідомляли про те, що в Україні продовжують зростати ціни на бензин.