RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Не повідомив у МВС у терміни – отримав штраф: як українців карають за незаконне ГБО

Українцям загрожують штрафи за неузгодження з сервісним центром Міністерства внутрішніх справ установки газобалонного обладнання автомобіля.

Про один з випадків повідомляється на Telegram-каналі "Адвокат Права".

Так, у прикладі із судової практики йдеться про те, що Полонський райсуд Хмельницької області відмовив у задоволенні позову водія, залишивши без змін постанову поліції. У ній автовласника було визнано винним у вчиненні адміністративних правопорушень за ч. 1 ст. 121 КУпАП "керування водієм транспортним засобом, що переобладнаний з порушенням відповідних правил, норм і стандартів" та ст. 125 КУпАП "інші порушення правил дорожнього руху". Він мав сплатити 340 гривень штрафу.

Однак, позивач виступав із проханням скасувати постанову щодо адмінвідповідальності з накладенням штрафу та визнати незаконною. Причиною назвав те, що поліція не роз'яснила йому законні права, не оглянула авто належним чином та не залучала свідків. Він сказав, що ГБО не встановлював, воно не працює та ним не користується.

Однак, суд звернув увагу, що процедура переобладнання визначається Порядком переобладнання транспортних засобів. Його може провести суб'єкт господарювання з відповідною нормативно-технічною документацією, узгодженою з МВС та Мінінфраструктури, і свідоцтвом про погодження конструкції транспортного засобу щодо забезпечення безпеки дорожнього руху або власником транспортного засобу.

При цьому переобладнання власником в індивідуальному порядку вимагає погодження з територіальним органом з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ. Для цього треба подати заяву, зазначити відомості про авто, вид переобладнання, технічну чи іншу інформацію, необхідну для здійснення переобладнання. Також необхідні копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу та акту проведення огляду авто.

Своєю чергою, сервісний центр МВС має розглянути заяву про погодження і визначити технічну можливість та умови (вимоги) переобладнання транспорту.

Нагадаємо, що за рік українці сплатили штрафів за порушення ПДР на загальну суму 2,5 мільярда гривень.