RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Україні на вулиці виїхали патрулі-"фантоми": як виглядають і чим займуться

На дорогах України почали працювати так звані патрулі-фантоми (PHANTOM).

Про це повідомив у Facebook заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Що це за автомобілі

Зараз на роль цих "фантомів" взято автомобіль марки Skoda Kodiaq. На них немає жодних розпізнавальних знаків відомства.

"Зрозуміло, що надалі марки та моделі авто не називатимемо відкрито, бо це суперечить концепції використання таких комплексів", - пояснює Білошицький.

Спецавтомобіль сертифікований за модулями "В" та "F" та нормований за усіма вимогами ДСТУ-8809:2018 Національного стандарту України та здатний до фіксації порушень правил дорожнього руху.

Як здійснюється фіксація порушення та притягнення порушника до відповідальності

Дані автомобілі обладнані системами контролю швидкості транспортних засобів, що рухаються, що дозволяють проводити вимірювання швидкості, як при русі самого фантома, так і коли фантом стоїть в певному місці. Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків із подальшою перевіркою у базах даних.

Після перевірки ці метадані відправляються до системи автоматичної фіксації. У ній ці дані обробляються, після чого, автоматично, формуються постанови про адміністративні правопорушення. У такому разі притягується власник автомобіля чи поточний користувач.

За словами Білошицького, майже всі правопорушення, пов'язані з перевищенням швидкісного режиму, фіксуватимуться "фантомами" в автоматичному порядку.

Однак деякі правопорушення фіксуватимуться не в автоматичному режимі. Це здійснюватиметься за допомогою двох відеокамер, якими обладнано автомобіль. Вони мають здатність фіксувати порушення ПДР, які відбуваються попереду і позаду службового автомобіля.

"Як правило, це буде відбуватися досить рідко, і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень правил дорожнього руху, які помічатимуть інспектори під час патрулювання фантому. Наприклад, проїзд на червоне світло або перетин подвійний суцільний, де це дійсно могло привести до надсерйозних наслідків", - додав Білошицький.

Як відбуватиметься притягнення до відповідальності порушників

У "фантомах" патрулюватимуть інспектори. У разі потреби вони зупинятимуть порушників і розглядатимуть справи про адмінправопорушення. Притягуватися до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, що зупинилися.

Нинішнього року планується закупити 30 таких автомобілів.

Нагадаємо, так звані фантомні патрулі почнуться на українських дорогах до кінця 2021 року.