RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україну дозволили пільгове ввезення електрокарів: що відбувається з цінами

З 1 січня 2022 року в Україні набули чинності одразу два закони щодо ввезення електрокарів з-за кордону та їхнього вітчизняного виробництва. Їхньою метою є популяризація екологічних авто серед українських водіїв, а також стимуляція виробництва такої техніки в нашій країні.

Про те, наскільки зміняться ціни на ці авто, розповідає "Апостроф", посилаючись на Мінфін.

Електрокари набирають все більшої популярності серед водіїв по всьому світу. Україна – не виняток. Навіть без нововведень вітчизняні автолюбителі вже протягом кількох років активно пересідають на електромобілі. За даними асоціації "Укравтопром", у 2021 році, порівняно з попереднім роком, кількість реєстрацій легкових електрокарів зросла на 19% - до 8541 авто. При цьому збільшилася частка нових електрокарів: якщо у 2020 році вона становила лише 8,9%, то у минулому вже збільшилася до 14,2%.

Перший закон (№ 1660-IX) передбачає збереження пільги з ПДВ на операції із ввезення "зелених" авто до 1 січня 2031 року.

Другий закон (№ 1661-IX) до 1 січня 2031 року звільняє від сплати мита запчастини та комплектуючі для електрокарів, а також ввезення самих авто.

На думку експертів, нові ухвалені закони ситуацію з цінами на електрокари в Україні сильно не змінять, адже й раніше ні ПДВ, ні мито не стягувалося, просто цей термін продовжили. Навпаки - вартість "зелених" автомобілів може збільшитися, але з інших причин.

Причини подорожчання електромобілів:

  • світова криза авточипів. Виробники не можуть отримати необхідні комплектуючі, через що вже утворився дефіцит і підскочила ціна на нові авто в межах 10%;
  • подорожчання цін на метали, зокрема на алюміній.

Цього року нова електротехніка може подорожчати ще на 5-7%. Підвищувальні тенденції на ринку нових авто тягнуть за собою ціни й у вживаному сегменті.

За останній рік уживані електрокари з Європи та США подорожчали в середньому на 5-10%, а цього року можливе зростання ціни ще на 5% і більше - все залежатиме від пропозиції та попиту.

Раніше ми писали про найбільш бюджетні електрокари на вторинному ринку.