RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Їзда без прав в Україні під час війни: на які суми штрафують водіїв

Обов'язковими документами, за яких можливе пересування в авто, залишаються техпаспорт, страховка та права. Якщо якогось з цих документів немає - штраф. Автоексперти розповіли, які штрафи за їзду без прав під час війни в Україні загрожує водіям.

Про це повідомляє "Вigmir Авто".

Якщо водій забув свої права, коли сів за кермо, але вони дійсні - штраф 425 грн. Санкції зростуть у кілька разів, якщо за кермом громадянин без чинних прав – 3 400 гривень.

"Такий же штраф покладено водію, який пустив за кермо людину без водійського посвідчення у принципі або без посвідчення водія потрібної категорії", - уточнюється у повідомленні.

Якщо українець вже позбавлений прав та знову сідає без посвідчення за кермо – 20 400 грн. При повторному порушенні – 40 800 грн.

Якщо у людини немає прав на керування автомобілем, яким вона керує або в правах вказана інша категорія - штраф 3 400 грн.

Якщо жителя України позбавили прав до моменту судового розгляду, то правоохоронці при вилученні посвідчення зобов'язані видати тимчасовий талон на керування на три місяці. Якщо же права вилучив суд, то їзда без посвідчення – 20 400 грн.

"Якщо особа, яка вперше отримала права строком на два роки скоїла протягом двох років три правопорушення, то постійні права вона не отримує. Постійні права можуть бути видані лише в тому випадку, якщо кількість порушень не перевищує двох. При цьому всі штрафи мають бути погашені", - йдеться у повідомленні.

Штрафи можна оскаржити у суді. Для цього потрібно надати управлінню поліції, прокуратурі або адміністративному суду протокол, складений правоохоронцями, пояснення водія про те, що трапилося, і показання свідків у письмовому вигляді. Експерти радять звертатися за оскарженням протягом 10 днів після отримання штрафу, або можуть виникнути проблеми з прийняттям на розгляд прохання.

Також фахівці зазначили, що на даний момент додаток "Дія" дає можливість водіям завантажити цифровий варіант прав та пред'являти його під час зупинення правоохоронцями.

Фото: auto.bigmir.net

Нагадаємо, 16 травня відновили роботу комплекси автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових норм. Наразі порушників габаритно-вагових норм штрафуватимуть відповідно до чинного законодавства.