RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Є багато нюансів: українським водіям розповіли про правила перевезення дітей у авто

Діти люблять їздити на передньому сидінні автомобіля, проте без автокрісла під час руху там можуть перебувати лише діти на зріст понад 145 см і малюки до трьох років за певних умов.

Як розповів "Дорожній адвокат", згідно з п.п. 21.11.б ПДР забороняється перевозити в легковому автомобілі дітей зі зростом менше 145 см без використання автокрісла або бустера, за допомогою яких можна пристебнути дитину ременями безпеки.

Водночас, згідно з п.п. 21.13 ПДР дитячі утримуючі системи не дозволяється встановлювати на передніх сидіннях. Однак для дітей молодше трьох років діє виняток. Малюків можна перевозити на передньому сидінні, але з умовою встановлення утримуючої системи проти напрямку руху та при відключенні фронтальної подушки безпеки за її наявності.

Можливість перевезення дітей на передньому сидінні авто залежить від їхнього зросту та віку:

Діти зростом більше 145 см – можуть їхати на передньому сидінні без автокрісла

Діти зростом до 145 см у віці від 3-х років мають право їхати тільки на сидіннях другого або третього ряду (за наявності) і лише в автокріслі. Їм заборонено їхати на передньому сидінні навіть за наявності утримуючої системи.

Діти до 3-х років можуть перебувати під час руху авто на передньому місці у спеціальному автокріслі, встановленому проти руху та з відключеною передньою подушкою безпеки.

За порушення цих правил водієві загрожує штраф. Вперше заплатити доведеться 510 гривень. За повторного порушення протягом року штраф зростає до 850 гривень.

Раніше "Апостроф" розповідав, який штраф загрожує водієві, який перефарбував свій автомобіль, але не вніс дані про це до техпаспорту.