RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Що робити, якщо потрапив у ДТП за кордоном: покрокова інструкція

Для українців опублікували інструкцію та розповіли, що необхідно робити у разі ДТП за кордоном.

Добірку корисних порад озвучила експерт страхування Дар'я Горбач.

За її словами, у разі ДТП за кордоном необхідно одразу зафіксувати місце події: сфотографувати як саму аварію, так і пошкодження всіх автомобілів. Наступним кроком має бути виклик правоохоронців.

Горбач застерігає українців від того, щоб одразу залишити місце ДТП чи чіпати автомобіль до приїзду силовиків.

"Якщо пошкодження незначне, немає постраждалих і поліція дала згоду, можна оформити Європротокол. В Україні він не такий розвинений, як у європейських країнах. У країнах Євросоюзу Європротоколом користуються 70% людей", - продовжила експерт страхування.

Крім цього, українцям після ДТП необхідно зібрати дані всіх учасників аварії:

  • ПІБ водіїв
  • контактний номер телефону;
  • назву страхової компанії;
  • номер полісу.

За потреби – можна записати особисті дані громадян, які стали свідками аварії. Експерт також застерегла від підписання документів, якщо ви не розумієте їх зміст або не знаєте мову, якою вони заполонені.

"Якщо цього не уникнути, і вам доводиться підписувати якісь документи, скажімо, протокол поліції, вкажіть українською мовою, що ви не розумієте змісту цього документа. Після цього потрібно сфотографувати документи, які ви підписували, які вам були надані та оформлені на місці події - це може бути Європротокол або довідка від поліції. А вже після цього потрібно повідомити страхову компанію про страховий випадок", - продовжила Горбач, озвучуючи українцям корисні поради.

Що робити після ДТП за кордоном – якщо ви стали винуватцем аварії

Після того, як всі документи будуть оформлені, виплата потерпілому здійснюватиметься відповідно до умов сервісу "Зелена карта". Винуватець ДТП зобов'язаний правильно зафіксувати обставини аварії та заповнити необхідну документацію.

Більше того, як стверджує Горбач, компенсацію збитків потерпілому буде зроблено в будь-якому випадку, навіть якщо водій, який спровокував пригоду, не має "Зеленої карти".

"Якщо в українського автовласника, який потрапив у ДТП за кордоном, немає Зеленої карти, то, згідно з нормами закону "Про обов'язкове страхування", МТСБУ має пред'явити регресний позов винуватцю. Щороку бюро стягує регресом десятки мільйонів гривень", - продовжила експерт.

Що робити після ДТП за кордоном – якщо у винуватця ДТП немає страхового полісу

Для компенсації збитків слід звернутися до місцевого бюро "Зелена карта" або до розпорядника гарантійних фондів тієї країни, де сталося ДТП. Термін виплати після одержання всіх документів у всіх країнах становить до 90 днів.

Раніше ми розповідали, за яке порушення правил дорожнього руху українців можуть позбавити водійських прав.