RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Їзда у Польщі без техогляду: що потрібно знати українцям

Українські автомобілі можуть пересуватися територією Польщі, але незабаром водіям необхідно буде офіційно зареєструвати свій транспортний засіб.

Про це пише видання "Ukrayina".

Після повномасштабного вторгнення Росії на територію сусідньої країни заїхали десятки тисяч автомобілей з українською реєстрацією. Однак, водії опинилися у важкій ситуації, оскільки вони через бойові дії та вимушений переїзд не можуть пройти техогляд.

Читайте також: Україна ще ближче до ЄС: як водіям обміняти права на новий документ

Мер Подегродзе Станіслав Банах цю проблему пояснив тим, що у державній базі Польщі відсутні українські автомобілі, тому у них немає можливості пройти техогляд.

"Виявилося, що українські громадяни, які їздять своїми автомобілями на наших польських дорогах, не можуть пройти техогляд у нас на українській реєстрації. Усе через те, що їх немає у реєстрі транспортних засобів, що діє в нашій країні. Ця інформація мене дуже здивувала і я навіть дзвонив у відділ комунікації нашого райвідділу. Там я почув підтвердження - українські машини у нас не можуть проходити техогляд", - продовжив Банах.

Посадовець зазначив, що ця проблема буде вирішена, якщо українці офіційно перереєструють свою автівку у Польщі. Однак, для цього водіям необхідно повернутися на митний пункт та заплатити великі сбори.

У Міністерстві інфраструктури Банаху зазначили, що українці, згідно Женевської конвенції, в якості переселенців можуть вільно їздити польськими дорогами без будь-яких додаткових формальностей впродовж року після в’їзду до країни.

"Перші біженці приїхали до нас у березні, і цей рік скоро закінчиться. А тепер уявіть ситуацію, коли український водій влаштував ДТП і виявилося, що його автомобіль не обслуговувався… Незалежно від обставин, він буде єдиним винуватцем і повинен буде нести всі фінансові наслідки такої події", - резюмував посадовець у спілкуванні із журналістами.

Раніше ми розповідали, які документи необхідні для обміну водійського посвідчення у Польщі.