RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Б'ють по кишені: найбільші штрафи, які виписують за порушення правил дорожнього руху

Українським водіям за порушення ПДР можуть виписати штраф до 51 тисячі гривень.

"Апостроф" розповідає, які найбільші штрафи за порушення ПДД передбачає чинне українське законодавство.

У правилах дорожнього руху прописано, що українські водії за порушення можуть отримати штраф у розмірі кількох сотень гривень. Проте законодавство передбачає і суворіші санкції - аж до 51 тис. гривень.

Читайте також: Два способи, як в умовах війни перевірити та сплатити штраф за номером авто

Найбільші штрафи передбачені для водіїв, які керували транспортним засобом у стані алкогольного/наркотичного сп'яніння або для осіб, позбавлених водійського посвідчення.

Водіння транспорту особою, яка була позбавлена прав, карається штрафом у 20400 гривень. При повторному порушенні передбачено санкцію у розмірі 40800 гривень з позбавленням прав на строк від 5 до 7 років та стягнення автомобіля.

Водіння авто у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, або під впливом ліків, які знижують увагу та швидкість реакції, а також передача транспортного засобу людям у стані такого ж сп'яніння та відмова від огляду, каратиметься штрафом у розмірі 17000 гривень. Крім цього передбачено позбавлення прав на 1 рік.

При повторному правопорушенні розмір штрафу збільшується до 34000 гривень і з додатковим позбавленням прав на 3 роки. Окрім цього, законодавство передбачає можливу конфіскацію автомобіля.

За третього такого правопорушення протягом 12 місяців - штраф у розмірі 51000 гривень з позбавленням прав на 10 років. Також можлива конфіскація автомобіля або позбавлення волі на 10 днів.

Ще один великий штраф передбачений для водіїв, які порушили вимогу законодавства щодо встановлення та використання на авто спеціальних світлових або сигнальних пристроїв. На таких водіїв покладається санкція у розмірі 8500 гривень із конфіскацією незаконних пристроїв.

Раніше ми розповідали, що у 2023 році можуть зрости штрафи для українських водіїв.