RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Українцям стане простіше переходити на електрокари: Рада ухвалила важливий закон

Верховна Рада України ухвалила новий закон, який спростить розвиток зарядної інфраструктури для електрокарів та інших електричних транспортних засобі.

Про це йдеться у законі №8172.

Відтепер вимоги щодо виділення земельних ділянок під зарядні станції змінилися, а також додався пільговий період для приєднання до електромереж Укренерго до 1 січня 2025 року.

Читайте також: На українських дорогах з'явиться бюджетний автомобіль, який не потрібно заправляти: фото

До кінця 2024 року в Україні діятиме спрощена система підключення зарядних станцій до електромереж, зокрема, скасовано оплату за потужність під час приєднання. Разом з цим закон дозволяє встановлювати зарядні термінали ОСББ на прибудинковій території та/або у місцях загального користування - за це можна буде отримати компенсацію з місцевого бюджету.

Крім того, у сфері громадського транспорту теж відбудуться зміни: у населених пунктах із загальною чисельністю понад 250 тисяч осіб частка електричних автобусів на міських маршрутах до 2027 року повинна становити не менше 25%, а до 2030 року – не менше 50%. Повний перехід на електроавтобуси має відбутися до 2033 року.

Водночас закон забороняє купувати нові автобуси із ДВЗ для використання в міському транспорті з 2026 року для міст з населенням понад 250 тисяч та з 2027 року для всіх інших населених пунктів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні вдвічі зріс попит на електромобілі. Названо найпопулярніші моделі.