RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Українцям можна більше не ходити в автошколу, щоб скласти "теорію" на права

Верховна Рада 271 голосом дозволила самостійну підготовку до водійських іспитів з "теорії", яку й так скоротили на 20%, ухваливши закон про запровадження адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Читайте: В Україні відкрилися автошколи нового типу: МВС озвучило деталі

Як зазначив нардеп, змінами до статті 15 Закону України "Про дорожній рух" пропонується запровадити для особи, яка бажає отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії, можливість здійснювати самопідготовку відповідно до типової навчальної програми.

Тобто людина отримає вибір, чи звертатися їй до спеціальних автошкіл або ж опановувати самостійно зміст теоретичного модуля типової навчальної програми.

Загалом, метою проєкту закону №7354 є запровадження адміністративно-деліктних підстав притягнення до адміністративної відповідальності посадових осіб закладів, що здійснюють підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів та посадових осіб, зокрема територіальних сервісних центрів МВС, під час проведення державної акредитації таких закладів, атестації їх спеціалістів та допуску осіб до керування транспортними засобами (прийняття теоретичного та практичного іспитів, оформлення або видачі посвідчення водія).

Головним завданням закону є удосконалення державного контролю у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами, зниження аварійності на автошляхах, зменшення корупційних ризиків під час підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв, проведення державної акредитації закладів (автошкіл), складання теоретичних та практичних іспитів тощо.

Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюється ст. 127(3), якою встановлюється адміністративна відповідальність за порушення порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів та 127(4), якою встановлюється адміністративна відповідальність за порушення порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, атестації їх спеціалістів та порядку приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами або видачі посвідчення водія.

Крім того, вносяться зміни до статей 221, 222 та 255 КУпАП з метою врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності за вищезазначеними статтями.

Очікується, що ухвалений закон сприятиме більш ефективній реалізації контролюючих функцій Міністерства внутрішніх справ у сфері підготовки та допуску до керування водіїв транспортних засобів.

Нагадаємо, що перша спеціалізована автошкола, призначена виключно для людей з інвалідністю, запрацювала у Дніпрі на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

  • Вас може зацікавити:

Майбутніх водіїв чекають нові правила: хабар за іспит більше не пройде

Теорію можна здати пізніше і в будь-якому місці: в Україні змінили порядок отримання прав водія

Нахабніють навіть автоінструктори: фото унікального "героя паркування" у Києві