RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні змінилися правила техогляду авто: що таке Е-протокол

Сьогодні, 25 серпня, набув чинності е-протокол обов'язкового технічного контролю, завдяки чому під час перевірки транспортних засобів комерційних, пасажирських та вантажних перевізників, які надають послуги з автомобільного перевезення людей або вантажів і мають проходити обов’язковий технічний контроль, буде проводитися фотофіксація та відеофіксація процесу.

Про це інформують у Сервісному центрі МВС.

Читайте: Десятки тисяч гривень штрафу: в МВС попередили водіїв, які не пройдуть техогляд авто до кінця року

За допомогою відеозйомки здійснюватиметься фіксація усього процесу перевірки конструкції та технічного контролю транспортного засобу, що, в свою чергу унеможливить фіктивне проходження техконтролю та підробку протоколу.

Електронний протокол обов’язкового технічного контролю містить всю необхідну інформацію про проходження технічного контролю, включаючи дату, час і результати перевірки. Копія цього протоколу є дійсним документом, який засвідчує позитивні результати перевірки відповідності автомобіля вимогам безпеки та технічного стану.

Завдяки е-протоколу процес отримання документів стає більш зручним та ефективним, зменшуючи використання паперу.

Пункти технічного контролю зберігають усі документи, фото- і відеоматеріали процесу перевірки транспортного засобу протягом строку дії протоколу обов’язкового технічного контролю.

Протокол, який містить неповну та/або недостовірну інформацію вважається недійсним.

Обов’язковий технічний контроль транспортного засобу передбачає перевірку технічного стану транспортного засобу: системи гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин та коліс, світлопропускання скла, газобалонного обладнання (за наявності), інших елементів у частині, що безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього природного середовища. А також здійснюється звірка ідентифікаційних номерів і номерних знаків автомобіля з даними реєстраційних документів та встановлюється відповідність комплектності транспортного засобу.

Наголошується, що відеофіксація процесу перевірки транспортного засобу почне функціонувати через 6 місяців після припинення чи скасування дії воєнного стану.

Нагадаємо, що уряд у травні ухвалив постанову про вдосконалення порядку проходження обов'язкового ТО.

  • Вас може зацікавити:

Які автомобілі повинні проходити обов’язковий техогляд: в МВС назвали перелік і вимоги

Водій керував авто без техогляду: що вирішили в суді

Як дізнатися, коли час проходити техогляд: чотири головні правила