У понеділок, 12 лютого, українці починають святкувати Масляну, яка триватиме до 18 лютого включно.
Масляна - слов'янське свято, що символізує проводи зими і очікування весни. Раніше це свято відзначалося в день весняного рівнодення і називалося Колодій, однак після прийняття християнства свято прив'язали православної Пасхи.
Масляна починається за тиждень до Великого посту, триває тиждень та завершується Прощеною неділею.
Перші три дні Масляної (Вузька Масляна) прийнято було присвячувати не тільки святкуванню, а й роботі, а вже з четверга роботи припинялися і гуляння проводилися аж до самого ранку (Широка Масляна).
Традиційно в Масляну прийнято пекти млинці, які символізують сонце. Перший млинець прийнято з'їдати в пам'ять про покійних. Також в народі існує повір'я, що якщо млинці виходять гарні і пишні - то і рік буде щасливий і багатий на врожай, а якщо прилипають - до неприємностей. Також вважалося, що чим більше млинців в будинку спечуть на Масляну, тим багатшим в будинку стане.
Також існує список заборон на Масляну.
На Масляну не можна їсти м'ясні продукти.
Як і в інші дні не можна злитися, лихословити і лаятися.
Не можна нехтувати прибиранням свого будинку.
Також не варто ігнорувати походи в гості в Масляний тиждень.
Не можна скупитися на частування.
Раніше "Апостроф" писав про те, що прийнято робити в різні дні Масляного тижня.