RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Померла знаменита режисерка Кіра Муратова

6 червня в Одесі померла знаменита радянська і українська режисерка Кіра Муратова. Їй було 83 роки.

Про смерть Муратової повідомив тележурналіст і телепродюсер Юрій Мінзянов на своїй сторінці в Facebook.

"Пішла Кіра ... З нею ціла епоха ... Пам'ятаю, як ще студентом ВДІКу плакав на "Довгих проводах"... Якісь чорні дні настали, кругом смерть", - написав Мінзянов.

Також інформацію про смерть режисера підтвердив її чоловік Євген Голубенко.

Кіра Муратова стала режисером в 1961 році на Одеській кіностудії. У наступному році вона зі своїм першим чоловіком Олександром Муратовим поставила короткометражний фільм "Біля крутого яру". Першу "повнометражку" Муратови зняли в 1964 році ("Наш чесний хліб").

Небувалий інтерес Муратова викликала до своєї персони після фільмів "Короткі зустрічі" (1967) і "Довгі проводи" (1971).

В середині 70-х років Муратова переїхала в Ленінград і в 1978 році на "Ленфільмі" зняли її картина "Пізнаючи білий світ".

У Ленінграді Муратова познайомилася з художником Євгеном Голубенком, який став її другим чоловіком і співавтором сценаріїв.


Останній портрет Кіри Георгіївни - грудень 2017, Всесвітній клуб одеситів. Фото - facebook.com/lev.riseman

Найвідоміші роботи Муратової та Голубенка - "Зміна долі" (1987) і "Астенічний синдром" (1989). За останню картину Муратова отримала спеціальний приз журі "Срібний ведмідь" на 40-му Берлінському кінофестивалі в 1990 році. А в 1991 році Муратова отримала кінопремію "Ніка" за найкращий ігровий фільм.

У 1995 році Муратова удостоїлася російської незалежної премії "Тріумф" за великий особистий внесок у світову культуру. Кіра Георгіївна - єдина з кінорежисерів України, що отримала цю премію.

А її фільм "Настроювач" (2004) став справжньою подією кількох міжнародних кінофестивалів.

Всього Муратова зняла 16 повнометражних фільмів. В її картинах знімалися Володимир Висоцький, Георгій Делієв, Олег Табаков, Зінаїда Шарко, Ніна Русланова, Рената Литвинова, Алла Демидова, Наталія Бузько та інші відомі актори.

У 2012 році відбулася прем'єра фільму "Вічне повернення", який став останнім у кар'єрі Муратової.

Також відзначимо, що влітку 2017 року Муратова увійшла до складу Американської академії кінематографічних мистецтв і наук, яка визначає лауреатів "Оскара". Одразу після цього Одеська міськрада присвоїла їй звання Почесного громадянина міста.