RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Українську кінокомпанію звинуватили в зйомках російської пропаганди

Українська кінокомпанія "Фільмотехнік" активно працює в Росії і навіть в окупованому Криму незважаючи на фактичний стан війни між Москвою і Києвом.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив народний депутат України Віталій Купрій.

В зверненні до СБУ, Генпрокуратури України та Держкіно депутат зазначає, що російський філія українського "Фільмотехніка" - ТОВ "Партнер ТВ" - знімала фільм "Крим" про окупацію українського півострова (у фільмі це подано як справедливе і довгоочікуване повернення цього регіону "в рідну гавань"). Інші офіційні події, які знімав російський філія українського "Фільмотехніка": церемонія інавгурації президента країни-агресора в травні цього року; парад військової техніки в окупованому Росією Севастополі з нагоди 9 травня; відкриття моста через Керченську протоку; День Росії на Красній площі в Москві 13 червня поточного року і багато інших аналогічних заходів як в російській столиці, так і на території окупованого Криму (де кінокомпанія відкрила свою базу). Серед художніх фільмів, які знімають оператори цієї компанії на її ж техніці - пропагандистські "Балканський кордон" режисера Андрія Волгіна і "Екіпаж" російського режисера Миколи Лебедєва (знімали його, до речі, на території окупованого Криму).

Народний депутат обурений тим, що така компанія спокійно працює в Україні, маючи свою головну базу на території київської кіностудії ім. Олександра Довженка і зовсім не привертає уваги правоохоронних органів і спецслужб. У депутатському зверненні він задає, зокрема, питання своїм адресатам: "яким чином можлива ситуація, в якій українська компанія, яка позиціонує себе і свого власника як" оскароносца "Анатолія Кокуша як українця і громадянина України, веде бізнес в країні-агресора і отримує криваві гроші, безперешкодно ввозивши їх і відмиваючи їх в Україні "? Також в документі авторства нардепа Купрія йдеться: "Чому компетентні органи державної влади, зокрема Служба безпеки України, яка заборонила в'їзд в Україну російським діячам культури, які гастролювали в окупованому Криму і території АТО, дозволяють в той же час громадянам і юридичним особам України вільно пересуватися через державний кордон Росії численна кількість разів, які оманливим і таємним шляхом їздять в цю країну-агресор через кордон Білорусі і Молдови? ".

Відзначимо, що про ситуацію навколо діяльності компанії "Фільмотехнік" вже неодноразово писали в пресі, робили пости в соцмережах відомі блогери - в тому числі і Олександр Барабошко. Зокрема, він написав: "кріплять нещасного Монатика за концерт в Росії. Тим часом на українському кіноринку спокійно працює компанія, яка знімає пропаганду для Росії. Погортайте Інста - хороші проекти". Втім, всі ці публікації до сих пір залишалися без усякої реакції уповноважених на це правоохоронних і компетентних органів України.