RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Величезні суми і унікальний скарб: Медведчук оприлюднив свою декларацію

Народний депутат, лідер партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктор Медведчук задекларував значні суми заощаджень в різній валюті і антикварні книги, серед яких унікальний фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року.

Про це свідчать дані з оприлюдненою декларацією політика.

Судячи з декларації, на банківських рахунках Медведчука лежать 853 тисяч євро, 1 млн 219 тисяч гривень і 23 тисячі рублів. Готівкою він зберігає 210 тисяч доларів.

Його дружина Оксана Марченко вважає за краще європейську валюту. У банках у неї зберігається понад 4,1 млн євро, а налчінимі - майже 2 млн євро.

Серед предметів розкоші у володінні сім'ї Медведчука знаходяться рідкісні антикварні книги, зокрема:

фрагмент Біблії Гутенберга, 1455 рік;

рукописне Євангеліє, XV століття;

Тріодь Пісна, 1555 рік;

Заблудовське Євангеліє, 1569 рік;

Апостол Івана Федорова, 1574 рік;

Венеціанський буквар, 1575 рік;

Віленське Євангеліє, 1575 рік;

Євангеліє Учительное, 1580 рік;

Граматика М. Смотрицького 1648 рік;

Вчення і хитрість ратного ладу 1648 рік;

Укладення Олексія Михайловича 1649 рік;

Опис України Боплана 1660 рік;

Синопсис І. Гізеля 1680 рік;

Колекція з 48 книг XVII століття;

12 книг XVIII століття, серед яких перше видання Енеїди Івана Котляревського 1798 року;

колекція з 1040 книг XVIII століття;

Слово о полку Ігоревім 1800 року.

Наявність в колекції Медведчука фрагмента Біблії Йоганеса Гутенберга викликала значний резонанс в світовому науковому співтоваристві. Керівник Інституту світової літератури і друкованих медіа при університеті імені Гутенберга в Майнцепрофессор Штефан Фюссель висловив надію, що український політик оприлюднить інформацію про своє фрагмент Біблії Гутенберга і надасть фото міжнародним дослідникам, щоб вони могли ідентифікувати, до якої саме книги належить цей фрагмент.

З 180 перших в історії людства друкованих книг збереглися тільки 49, майже всі вони знаходяться в провідних бібліотеках світу.

Останній раз Біблію Гутенберга продали на аукціоні в Японії 20 років тому, її ціна досягла кількох десятків мільйонів доларів. Крім того, два примірники першої в історії друкованої книги кілька років тому знайшлися в Москві, куди вони були вивезені з Лейпцига після Другої світової війни разом з трьома тисячами інших німецьких стародруків. Росія 70 років мовчала про долю цих унікальних екземплярів.

Як раніше повідомляв "Апостроф", депутат Верховної Ради від партії "Слуга народу" Юрій "Юзик" Корявченков задекларував великі доходи і квартиру в Києві.