RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Археологи виявили дивовижні знахідки в розграбованій гробниці, фото

В районі Дамат аль-Джандан (північ Саудівської Аравії) в розграбованій гробниці були виявлені давньоєгипетські артефакти.

Про це повідомляє видання Antiquity.

Міжнародна команда археологів з Франції, Саудівської Аравії та Італії виявила в даному районі ритуальну платформу та різні єгипетські артефакти.

Поруч з величезною трикутною платформою археологи виявили могили, що охоплюють період з середини VI тисячоліття до нашої ери до приблизно 50 року нашої ери.

Археологи з'ясували, що величезна трикутна платформа була заповнена неправильним камінням та була оточена сухими кам'яними перегородками, одна з яких містила дві ніші.

Направлена платформа на вісь захід-північний захід на схід-південний схід, що збігається з траєкторією сонця зимового сонцестояння. Вона була побудована, на думку вчених, в кілька етапів, перший з яких почався ще 8 тисяч років тому. Під камінням був виявлений ряд людських тіл, що, як роблять висновок дослідники, означає, що цей район був важливим місцем соціальної і ритуальної активності з моменту його будівництва.

Другий етап поховань на платформі свідчить про те, що монументальна споруда виконувала ритуальну або похоронну функцію. Монументальність ритуальної платформи говорить про те, що це була область колективного поминання та соціального ритуалу.

Третій етап поховання датується періодом приблизно 5400-5000 років тому. Ця гробниця була розграбовані, але археологи виявили в ній намисто, три плоских білуватого каменю і п'ять сердоліків. Крім того, були знайдені черепашки, фаянсова намистина з єгипетської глазур'ю та амулет, який зображає жука-скарабея з давнього Єгипту.

Скарабей покритий єгипетської блакитною глазур'ю і вигравіруваний стилізованим фараоном в традиційному головному уборі.

Це відкриття вказує на давні торговельні відносини між жителями Домата аль-Джандан та древнім єгипетським Новим царством.

Як артефакти потрапили з Єгипту на оазисного платформу в глибині древньої арабської території поки залишається загадкою, проте подальші розкопки на ритуальній платформі допоможуть зрозуміти, яким було життя в Саудівській Аравії близько 8 тис. років тому.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи розкопали древній жертовник месопотамского бога війни.