RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені відновили розкішну колісницю, знайдену в стародавній гробниці

У Китаї вчені в рамках трирічного проекту буквально по шматочках відновили унікальну і розкішну колісницю, яка була виявлена в стародавній гробниці.

Про це повідомляє Archaeology News Network з посиланням на дані Інституту археології провінції Шеньсі.

Йдеться про бронзової колісниці, датованій періодом правління династії Західна Чжоу (1046-771 роки до нашої ери).

Археологи виявили її ще в 2014 році при проведенні розкопок на ділянці Чжоуюань на північному заході Шеньсі. Коли її розкопали, вона була роздроблена на тисячі фрагментів. Поруч з нею виявили останки чотирьох коней. Це означає, що поховання належало багатій і впливовій людині. Колісницю вирішили відновити. Унікальний проект розрахований на три роки. Зараз він підійшов до кінця.

Фото: Archaeology News Network

Зібравши артефакт по шматочках, вчені зуміли визначити точні розміри. Довжина колісниці становила 3,13 метра, ширина - 2,7 метра, а висота - 1,5 метра. Звичайно ж, вона не була відлита з бронзи.

Це була дерев'яна колісниця, покрита зверху приблизно 400 бронзовими деталями. Причому більшість з них до того ж були інкрустовані бірюзою. Обода коліс також була виготовлена з бронзи.

Фото: Archaeology News Network

Фото: Archaeology News Network

Фото: Archaeology News Network

Аналіз показав, що слідів тертя на колесах практично немає. Немає таких слідів і в самому візку. Це вказує на те, що колісниця використовувалася за призначенням дуже рідко або не використовувалася взагалі. Можливо, це було спеціальний церемоніальний транспортний засіб, за допомогою якого важливий сановник міг би пересуватися в потойбічному світі.

Особу власника гробниці і колісниці поки встановити не вдалося. Однак відомо, що в місті Чжоуюань, де був знайдений цей артефакт, проживав принц Данфі, один з перших представників правлячої еліти сім'ї Чжоу. Це місто відоме ще й як колиска династії Західна Чжоу.

Як писав "Апостроф", дослідники з Археологічного музею в Познані (Польща) зуміли розшифрувати наскальні символи в Єгипті , вік яких становить до 5000 років.