RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україну вперше привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика: чим вона знаменита і де покажуть

В Україну зі Швеції вперше за 311 років доставили оригінал Конституції Пилипа Орлика - першої конституції в світі, прийнятої 5 квітня 1710 року. Документ привезли з Національного архіву Швеції.

Відео, як машина з історичним документом під'їжджає до міста Рава-Руська Львівської області, опублікували в Facebook.

В Офісі президента заявили, що конституцію доставлять в Софію Київську, де її можуть подивитися всі, хто бажає, передає "РБК Україна".

У той же час, представник Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря зазначила в соцмережі, що оригінал документу покажуть до Дня незалежності.

Три копії Конституції вже експонуються в парламенті і Офісі президента. Одну з них передадуть до Конституційного суду після його реформування.

Нагадаємо, конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер. Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не отримала, бо складалася за кордоном і її укладачі не могли повернутися в країну. Але в історії вона залишилася як оригінальна правова пам'ятка, яка вперше в Європі обгрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки.

Як повідомляв "Апостроф", в Києві виставили оригінал однією з найвидатніших археологічних дорогоцінних знахідок України - золотий скіфської пекторалі.