RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Держкіно видавало прокатні посвідчення компанії "ветерана російської кіноіндустрії" - розслідування

З часу повномасштабного російського вторгнення і до березня 2023 Державне агентство з питань кіно видало 35 прокатних посвідчень для демонстрації фільмів в українських кінотеатрах та на телебаченні компанії UFD (ТОВ "ЮФД"), співзасновником якої був російський продюсер, власник двох кінокомпаній в РФ Міхаель Шліхт.

Про це йдеться в оприлюдненому розслідуванні проєкту Радіо Свобода "Схеми".

Журналісти наголошують, що Шліхт відомий продюсуванням російських фільмів "Батальйонъ" та "Сталінград" режисера Федора Бондарчука. ТОВ "ЮФД", співзасновником якої є Шліхт, на регулярній основі отримувала від Держкіно прокатні посвідчення для демонстрації рейтингових фільмів в українських кінотеатрах, що відбувалося незважаючи на повномасштабне російське вторгнення в Україну. Зокрема, прокатні посвідчення були видані на демонстрацію у кінотеатрах конострічок "Вендетта", "Фіктивний агент", "Райське місто", мультфільми "Моя незграбна фея" та "Ведмедики".

"Схеми" виявили, що у березні 2023 Міхаель Шліхт вибув із засновників української фірми UFD, однак, його донька, громадянка РФ, у травні 2023 брала участь у Каннському фестивалі як представниця цієї української кінокомпанії, що підтвердили організатори фестивалю.

Журналісти направили на ім'я голови Державного агентства України з питань кіно Марини Кудерчук запит щодо видачі прокатних посвідчень фірмі російського кінодіяча.

Перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук прокоментувала ці факти так: "Він – громадянин іншої країни. На яких підставах, в рамках яких міжнародних документів ми маємо перевіряти громадян іншої країни? При всьому розумінні, при всьому бажанні убезпечити свій інформаційний простір, у нас є низка повноважень і можливостей. Ми не слідчий орган для того, щоб встановлювати якісь факти чи порушення".