RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Києві зірвали марш пам'яті трансгендерів: деталі і фото

У центрі Києва поліція силою відтіснила учасників мирного маршу, присвяченого Міжнародному дню пам'яті трансгендерних людей, які загинули від насильства.

Про це повідомила учасниця акції, виконавча директор правозахисної організації Amnesty International Оксана Покальчук, передає "Громадське".

За її словами, організатори спочатку планували акцію на Михайлівській площі, однак перенесли її до червоного корпусу університету Шевченка через погрози з боку радикальних угруповань.

"Поліція чергувала по периметру парку Шевченка і охороняла учасників протесту, однак потім наказала всім переміститися до метро "Університет" через небезпеку з боку противників мітингу", - додала організатор.

Вона також стверджує, що на шляху до метро поліція не охороняла активістів. Уже біля входу на станцію метрополітену противники маршу почали кидати димові шашки, а поліція, за словами Покальчук, не діяла.

Зазначається, що учасники мирного маршу простояли біля метро не більше 10 хвилин, після чого поліція силою почала відтісняти їх в метро і на платформу, потім - заблокувавши їх у середині і перекривши вхід в підземку. У той же час організатор маршу Інна Іріскіна повідомила, що поліція "порадила" учасникам маршу піти в метро через небезпеку.

"Мене особисто притискали сильно до входу. Радикали агресивно вимагали пустити їх усередину, частина з них прорвалася, інших поліція відтіснила", - розповіла Покальчук і додала, що не знає, чи є серед протестуючих постраждалі.

В цілому в протесті взяли не більше 100 чоловік.

За інформацією ЗМІ, двом учасникам протесту невідомі розпилили перцевий газ в обличчя. Їх відправили в лікарню швидкої.

Прес-секретар поліції Києва Оксана Блищик заявила, що поліція попереджала правопорушення на марші, проте "інформацію про силові дії проти учасників перевірятимуть".

Вона повідомила, що порядок в районі акції охороняли близько 600 правоохоронців. За словами Блищик, інформацію про затриманих або постраждалих також перевірять.

Як пише theБабель, акція тривала близько 3 хвилин. Також в центрі Києва акцію протесту проти "Трасмаршу" влаштували організації "Християнський національний фронт" і "Традиція і порядок". Вони вийшли на мітинг навпроти червоного корпусу КНУ ім. Тараса Шевченка, де спочатку мали збиратися учасники "Трансмаршу".

На акцію прийшла народний депутат Оксана Корчинська. Вона заявила, що є співорганізатором мітингу. За її словами, учасники вимагають не допустити "легалізації трансгендерів". Зокрема, вони не хочуть, щоб трансгендерні люди отримали право усиновляти/удочеряти дітей.

Як відомо, 20 листопада вшановують людей, які загинули через трансфобії.

Як повідомляв "Апостроф", 18 листопада на заклик зібратися на акцію в центрі Києва проти влади відгукнулися лише близько сотні осіб.