RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

ЗМІ звинуватили топ-чиновника поліції Києва в кришуванні ОЗУ

Заступник начальника карного управління ГУНП у місті Києві Михайло Швалюк ймовірно причетнийдо діяльності шахрайських та рейдерських ОЗУ, що діють у Києві.

Про це йдеться в матеріалі видання "Vse Media".

Зокрема, за даними видання, мова йде про понад тисячу об’єктів нерухомості, які втратили кияни та громада міста за останні три роки.

Як нагадують журналісти, 23 жовтня 2018 року було затримане шахрайське угруповання О.Байдакова разом з нотаріусом О.Щупенею, на рахунку яких сотні фіктивних угод з нерухомістю померлих киян, нерухомістю, що перебувала у власності територіальних громад та іншої.

У грудні 2018 року Подільський суд затвердив угоду про визнання провини між прокуратурою та керівником апарату Дарницького суду, про те, що останній на підставі підроблених рішень та ухвал Дарницького райсуду, використовуючи службове становище, сприяв відчуженню понад восьмидесяти об’єктів нерухомості. Журналісти зауважують, що справжні масштаби злочинної діяльності цієї ОЗУ можна усвідомити по копії підробленої ухвали, де право власності тільки в одній ухвалі стосується п’ятнадцяти паркомісць та трьох нежитлових приміщень.

25 січня було розкрито ще одне угрупування шахраїв, що орудує на первинному ринку нерухомості, мова йде про масові шахрайські оборудки з майновими правами на житло. Тоді повідомлялося про сотні випадків подібних шахрайських дій, що вже були здійснені.

Журналісти зауважують, що замовчування цієї інформації Швалюком ймовірно свідчить про його причетність до цих злочинів.

Видання вважає, що шеф столичного главку поліції Андрій Крищенко мав би зацікавитися діяльністю свого підлеглого та заслухати його пояснення щодо того, чим саме займається карний розшук.

Журналісти переконані, що Швалюк «і є тією ключовою фігурою, що пов’язує вуличні ОЗУ (безпосередніх виконавців злочинів з шахрайством) з особами, що займають службові та владні посади та теж є дієвими ланками в ланцюгах шахрайських угрупувань».

На їхню думку саме Швалюк займається культивацією та пророщенням нових злочинних утворень.

"Саме до нього стікається інформація зі всього міста про потенційні майбутні жертви та їх нерухомість, він особисто керує цим потоком та перенаправляє відібрану інформацію на виконання до підконтрольних йому шахрайських ОЗУ. Саме від нього залежить "сировинна база" злочинців", - переконані журналісти.

Журналісти вважають, що комплексно вирішити питання ліквідації небезпечних ОЗУ можна усунувши від виконання службових обов’язків Михайла Швалюка. Також видання закликає керівництво поліції провести кадрові чистки у карному управлінні.

"Окремо треба зазначити, що персона Михайла Швалюка є видимою зовні, неодноразово ЗМІ висвітлювали події з його життя, що є несумісними з займаною ним посадою, залишається питання: у чому секрет його професійної живучості, хто його покриває, кому він так потрібен?" - питають журналісти.