RU  UA

Великі черги і лише за гроші: як кияни здають тести на коронавірус

У Києві люди шикуються в довгі черги під лабораторіями, щоб здати тест на коронавірус. Люди займають місця з ранку і чекають по кілька годин.

Подробиці про те, як кияни здають тести на COVID-19 - у сюжеті Апостроф News. Журналісти Апостроф TV побували біля трьох лабораторій - на Троєщині, Позняках і у Солом'янському районі столиці.

Троєщина

Киянка Катерина здає тест на коронавірус в лабораторії на Троєщині. Жінка зайняла чергу о шостій ранку. Перевіритися вирішила через те, що днем раніше відчула підвищення температури.

"Я не знаю, скільки часу я тут, думаю, вже чотири години. Я не дивлюся на час, але не засмучуюсь", - розповіла Катерина.

Так само своєї черги чекають Євген та Анастасія, які вчора прилетіли з-за кордону. Обом завтра необхідно виходити на роботу, тому вони прийшли здавати тест на коронавірус.

"Коли ми тут проїжджали, я думала, що це черга на маршрутку. А коли ми прийшли сюди, то стояли біля другого входу, за яким ще дуже багато людей. І там ми стояли", - зазначили вони.

Зазначимо, що під лабораторією на Троєщині постійно стоїть більше сотні людей. Деякі чекають годинами. Щоб не заснути і не пропустити свою чергу, кияни діляться лайфхаком дозвілля.

"Гру пройшов одну, почав другу. Дивлюся інтернет, стільки грошей виділили на ковід, щоб зробити перевірку. Дуже великі гроші виділяються, а все одно люди здають за гроші", - каже киянин, що чекає у черзі.

Позняки

Тут теж близько сотні чоловік. На відміну від лабораторії на Троєщині тут немає соціальної дистанції. Але люди, які стоять у цю лабораторію, самоорганізувалися - пишуть списки очікування.

Киянка Людмила стоїть у черзі з восьмої ранку, але за списком вона 250-та. Розповідає, що приїхала з-за кордону і на роботі попередили, що потрібно здати тест. Тому жінка чекає.

"Встигла поговорити по телефону і сходити в Макдональдс", - додала жінка.

Солом'янка

Кияни кажуть, що варіантів, де здати тест на коронавірус, і справді небагато.

"У державну лабораторію можна потрапити тільки за направленням лікаря, а оскільки у нас немає симптомів, потрібна виключно довідка. Є в лабораторіях опція - викликати медсестру, але найближча медсестра вільна через 4 дні", - каже Інна.

У лабораторію киянка прийшла з сином, якому вже завтра потрібно лягати в лікарню. А для цього треба здати тест. А щоб заощадити, Інна вибрала лабораторію з однією з найнижчих цін.

"Ця лабораторія одна з найдешевших. Тест коштує 770 гривень", - зазначила киянка.

Замість підсумків

Ми проінспектували кілька лабораторій в різних районах столиці. Висновок - черги є!

Крім того, міністр охорони здоров'я заявив, що кількість хворих на пневмонію людей зросла у 5 разів.

"У нас істотно збільшилася кількість людей з пневмонією, за минулий тиждень це 22400 осіб", - заявив глава МОЗ Максим Степанов.

Ми ж спробували з'ясувати, яка ситуація з комп'ютерною діагностикою легень. Спочатку спробуємо записатися в комунальну лікарню.

"Тільки стаціонарні хворі", - відповіли там.

Спробуємо записатися в приватну лікарню.

"На завтра, післязавтра. На завтра на 17.00 - 1300 гривень", - сказали в лікарні.

Записатися в приватну клініку можна - були б гроші. У державну - тільки за направленням лікаря.

У Міністерстві охорони здоров'я кажуть: бережіть себе і лікар не знадобиться.