RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Українські хакери зламали дані та листування пропагандиста Путіна

Волонтери міжнародної спільноти Inform Napalm опублікували дані, отримані зі зламаного поштового листування та хмарного сховища російського журналіста і пропагандиста державного "Першого каналу" РФ Сергія Зеніна.

Дані про нього були передані волонтерам кіберальянсом українських хакерських груп FalconsFlame, Trinity і Рух8, повідомляється на сайті Inform Napalm.

Сергій Зенін, дата народження 19.06.1976, проживає в Москві, за адресою Москва, Космодаміанська набережна, будинок 46-50, будова 1, кв. 177. Згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію даних, квартира, в якій живе Зенін, площею 111,4 кв. м і в рівних частках розподілена між ним і його сином. Квартира Зеніна орієнтовно оцінюється в 450 тисяч євро. Журналіст також має три автомобілі: Land Rover Range Rover Sport, MERCEDES-BENZ CLA 250 4Matic (імовірно узятий у лізинг) і MERCEDES-BENZ GLK (оформлений на цивільну дружину).

Улітку 2014 року Зенін провів відпустку в Європі, забронювавши на два тижні віллу недалеко від Екс-ан-Прованс за 5 тис. євро. При цьому його офіційний оклад – близько 100 тис. рублів.

Волонтери звернули увагу, що Зенін співпрацював зі скандальним телеканалом Russia Today, на якому працював над темою контролю АНБ (розвідувальний орган США) за кіберпростором. Цим проектом він займався з листопада 2013 по січень 2014 року. В одному з листів виявився план-конспект проекту.

Вперше у відрядження на окуповані бойовиками території Донбасу Зенін відправився в червні 2014 року як кореспондент "Першого каналу". У цей час він "в очікуванні прибуття дюже нечемних людей" і вже маючи акредитацію терористичної організації ДНР, цікавиться необхідністю отримання акредитації в СБУ.

"Чому журналісти російського державного "Першого каналу" спочатку проходять акредитацію в "ДНР" і тільки потім згадують про необхідність реєструватися в Україні? Чому вони в кадрі ходять рука об руку з бойовиками і не носять на видному місці напис "ПРЕСА"? Питання скоріше риторичні", - звернули увагу волонтери.

Після цього у серпні 2014 року Зенін вилітає до Марселю (Франція), а пізніше транзитом через Москву опиняється в Женеві (Швейцарія). Перебуваючи в Москві, він робить таку примітку: "Віддав: 14814$. Залишилося віддати завтра або в п'ятницю: 13536$. У підсумку вийде: 28350 або 30%".

На підставі звіту за банківською картою розкрилися деталі перебування Зеніна в Європі: французькі курорти Манделу-ла-Напуль, Канни і швейцарська Женева.

Після цього з вересня 2014 року Зенін перебуває в черговому "українському відрядженні".

"Журналіст Зенін (акредитаційний номер "ДНР" №116) в упор не помічає участі понад 70 підрозділів ВС і ВВ МВС РФ у бойових діях на Донбасі... Поки пересічний росіянин радіє анексії Криму і "мстить хохлам" за Одесу, відомі пропагандисти РФ відпочивають на Лазурному березі, їздять на дорогих машинах і вибирають собі квартири в Москві", - зазначають в Inform Napalm.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі з'явилося радіоперехоплення переговорів російських військовослужбовців на окупованому Донбасі, яких видало незнання української мови.