RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Українка отримала престижну математичну премію

Українська вчена Марина В'язовська отримала престижну математичну "Премію Салема 2016", яку щороку вручають за видатні результати досліджень у сфері наукових інтересів французького математика Рафаеля Салема.

Українка отримала премію за відкриття способу найщільнішого пакування куль в 8 і 24-мірних просторах з використанням методів модульних форм, передає прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Над рішенням цієї задачі вчені працювали з 1611 року. Німецький математик Йоганн Кеплер припустив, що найбільш щільне укладання однакових за розміром куль в просторі – пірамідальне. Марина самостійно знайшла рішення по упаковці куль у 8-мірному просторі і в співавторстві — у 24-мірному. Раніше задача була вирішена лише для просторів з трьома і менше вимірами.

"Це завдання легко зрозуміти. У нас є ящик, і треба покласти в нього як можна більше кульок однакового радіусу. Багато залежить від об'єму ящика. Нам потрібно знайти константу, залежність між обсягом коробки і кількістю куль, які туди можна покласти", - пояснила вчена виданню The Ukrainians.

Марина В'язовська виросла в Києві, навчалася в Київському ліцеї №145 і на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, зараз працює в Гумбольдтском університеті Берліна.

Як повідомляв "Апостроф", американські вчені з Массачусетського технологічного інституту створили новий надлегкий і надміцний матеріал.